A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Stankiewicz-féle jel

2014.08.21. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: orbita szövődmények fess műtét melléküregek szemgödör

A FESS műtét egyik lehetséges szövődménye a szemgödör (orbita) belső, orral határos csontos falának sérülése. Csak egy rendkívül vékony csontlemez választja el a rostasejteket a szemgödörtől (a latin elnevezése is erre utal: lamina papyracea = "papírlemez"), ami sajnos könnyen törik. Nem ritka, de nem is túl gyakori szövődmény, kb. 2-3%-ban fordul elő. Önmagában ártalmatlan dologról van szó, mivel a szemgolyó körül még van egy vastag zsírréteg, tehát a csont átlyukasztása nem jelent azonnal szemsérülést is. Akkor lehet probléma, ha nem vesszük észre, hogy merre járunk. Ami könnyen előfordulhat, mert lehet, hogy az anatómia tankönyvben a zsír sárga, az izom piros, a véna kék, de egy műtét során nem lehet mindig ilyen jól elkülöníteni a szöveteket, minden pirosas, vérzik, a hely szűk, stb. Ezért is kell nagyon alaposan megnézni műtét előtt a CT-t, illetve a műtét során újra és újra felkeresni, azonosítani a főbb tájékozódási pontokat. Még ezzel együtt is érhet minket, vagyis inkább a beteget baleset. Két olyan műtétem volt, amikor sajnos a lamina papyraceából is elvettem, és hát lehet, hogy olyan is volt, amikor nem vettem észre. Szerencsére egyszer sem alakult ki nagyobb probléma, súlyos szövődmény.

Létezik egy trükk, amivel egész jó eséllyel ki lehet deríteni, hogy sérült-e a lamina papyracea, vagy sem. Ezt Stankiewicz-féle jelnek, vagy manővernek hívják. és az a lényege, hogy miközben endoszkóppal nézzük a rostatérséget, óvatosan megnyomjuk a szemgolyót, és azt figyeljük, hogy az orbitális zsír betüremkedik-e a rostasejtekbe, látható-e medialis irányú mozgás a műtéti területen.

stankiewick sign.jpg

Ez egy nagyon jó manőver, ha a rostatérséget jól látótérbe tudjuk hozni, akkor gyakorlatilag 100%-os hatékonyságú. Még akkor is működik, ha esetleg kicsit vérzik a terület, de ha még vérzés sincs, akkor pláne megmutatja, hogy van-e papyracea sérülés. De nem csak az orbitasérülés elkerülése céljából használható. Ha mondjuk orbitális dekompressziót kell végezni, akkor pedig ez is segíthet eldönteni, hogy megnyitottuk-e már az orbitát vagy sem. Nyilván óvatosan kell bánni a szemgolyóval, de egy kis nyomkodást kibír. És adott esetben ezzel elkerülhető a valódi szemsérülés.

süti beállítások módosítása