A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Bakteriológia cisztás fibrózisos betegekben

2014.05.29. | drHorváthTamás | komment

Címkék: melléküregek orrpolip cisztás fibrózis melléküreggyulladás idült staphylococcus pseudomonas

1280px-Pseudomonas.jpg

Egy sürgősségi ügy (peritonsillaris tályog + heveny gennyes középfülgyulladás) miatt a kezeim közé került egy cisztás fibrózisos (CF) beteg. Ugyan a CF fül- orr- gégészeti vonatkozásáról írtam már, de gondoltam érdemes szót ejteni arról, hogy a CF-s betegeknél kicsit más a mikrobiológia, mint az egyébként egészségesek fertőzéseinél. Mondjuk ez a mandula-körüli tályog esetében pont kevésbé játszik, de ha a jellemző CF-fel érintett területet, az orr- és melléküregrendszert nézzük, ott már igen is van különbség a nem CF-s betegekkel összehasonlítva.

A CF-s betegeknél messze a leggyakoribb probléma a krónikus melléküreg-gyulladás és az orrpolipózis. A krónikus gyulladás fellángolását felülfertőződések okozzák, és ebben a CF különbözik a "sima" krónikus melléküreg-gyulladástól, amelyet elsősorban a Staphylococcus aureus és sokszor anaerobok dominálnak. A Staphylococcus a CF-seknél is megvan, de itt az anaerobok helyett a Pseudomonas aeruginosa, illetve még valamennyire a Haemophilus okoz gyulladást (cikk, cikk). A két kórokozó közül a Pseudomonas a veszélyesebb és gyakoribb, ráadásul itt az antibiotikum-érzékenység is elég változatos lehet. Jellemző, hogy ha felmerül a Pseudomonas lehetősége, akkor egyből előjönnek a fluorokinolonok a béta-laktám (elsősorban amoxicillin-klavulánsav) antibiotikumok helyett, mert ezek sokkal hatékonyabbak, bár sajnos pl. ciprofloxacinra is elég gyakori a rezisztencia. Súlyos esetben ezért pl. carbapenemek jönnek szinte elsőként szóba. Ráadásul CF-s betegek esetében sokkal többször lehet rezisztens törzseket kitenyészteni (táblázat egy cikkből), mint nem CF-s, de Pseudomonas fertőzött betegeknél. A Pseudomonas esetében a rezisztencia mechanizmusa is érdekes, leggyakrabban egy efflux pumpa egyszerűen kinyomja a baktériumba került antiboitikumok egy részét (cikk). És például az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy más antibiotikum kombináció lehet hatékony a planktonikus, és más a biofilm formában, más az aerob és más az anaerob környezetben szaporodó Pseudomonas ellen (cikk). Ennek az oka állítólag a quorum sensing-ben keresendő, az egymással összekapaszkodó baktériumok metabolizmusa, jelátviteli rendszere megváltozik, kicsit máshogy működnek, és sajnos nehezebben eliminálhatóak.

Egyébként a wikipedián olvasgattam még a Pseudomonasról, nagyon tanulságos volt. Ez egy tipikusan olyan kórokozó, amit maga az egészségügy tett naggyá, igazi nosocomialis kórkozó. Az pedig, hogy az űrben hogyan viselkedik ez a baci, kicsit valóságossá tette Frank Schatzing "A raj" című könyvét...

(kép: Pseudomonas aeruginosa, forrás)

süti beállítások módosítása