A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Javaslat az invertált papillomás beteg műtét utáni követéséhez

2014.03.16. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr onkológia invertált papilloma

Megjelent a Laryngoscope-ban egy javaslat a már megoperált invertált papillomás betegek utánkövetéséről. A kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt, vagy csak simán agresszív invertált papilloma talaján/mellett akár rosszindulatú daganat, elsősorban laphámrák is kialakulhat. Emellett az invertált papilloma elég trükkösen, szinte infiltratív módon terjed, és részben emiatt, de enélkül is kiújulhat, ezért a korrekt műtéti megoldás mellett fontos a gondos utánkövetés, hogy időben észrevegyük, ha újra megjelenik a betegség.

Az már régóta nem is kérdés, hogy olyasmi sémát érdemes itt is alkalmazni, mint amit a rosszindulatú tumoroknál, azaz évekig tartó, ritkuló kontrollok szükségesek. A sima vizsgálat mellett plusz endoszkópia illetve MRI ellenőrzés is szükséges, az előbbi kifejezetten gyakran a műtét utáni időszakban. Bár a műtét után visszatérő invertált papillomás esetek nagy részében már az első két évben megjelenik újra a betegség, 17%-ban legalább 5 év telik el a kiújulásig, sőt, 6%-ban több, mint 10 év. Tehát a beteget már az elején egy több évre szóló kapcsolatra kell felkészíteni.

A cikkben van persze konkrét javaslat az utánkövetésre egy ábra formájában:

IP utankovetes.jpg

Látszik, hogy a betegeket két csoportba osztották a kiújulás rizikója alapján, és a kettő között van némi eltérés a kontrollok gyakoriságát illetően. A rosszabb műtét előtti stádium (Krouse III-IV.), illetve HPV pozitív, vagy már visszatérő papillomák a magas rizikó csoportot jelentik, ilyen esetben műtét után még gyakrabban kell nézegetni a műtéti területet és környékét, gyakorlatilag 2 évig negyedévente. Utána picit lehet ritkábban, de az amerikai kollégák csak az 5 éves kontrollon gondolják kiegyenlíteni a különbséget a két csoport között.

Muszáj nézegetni a beteget, mert vannak tényleg makacs esetek, a recidiva ráta tényleg ilyen. Illetve legalább 3-4 olyan beteggel találkoztam már, akinél aztán már laphámrákot is találtunk, annak pedig fele se tréfa.

süti beállítások módosítása