A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hogyan hallgassak biztonságosan mp3-lejátszót?

2013.11.08. | VargaZs | komment

Címkék: fül zaj belsőfül zajártalom halláscsökkenés audiológia hallóideg

Manapság a fiatalok többsége nem megy el sehová az okostelefonja nélkül, legyen az sportolás, munkába vagy iskolába menet, vagy bármilyen szabadidős tevékenység. Az önfeledt zenehallgatás bár jókedvre derít, ne felejtsük el, hogy a nagy hangerő és rendszeres, napi szintű használat előbb-utóbb visszafordíthatatlan halláskárosodáshoz vezethet.

fejhallgató_1.jpg

Egy uniós szakvélemény szerint az MP3-lejátszókat, iPodokat és hasonló eszközöket rendszeresen használók 5-10 százalékánál komoly a kockázata a tartós halláskárosodásnak. A leginkább azok veszélyeztetettek, akik legkevesebb öt éven át naponta legalább egy órán keresztül, nagy hangerővel (89 decibel zajszint felett) hallgatnak zenét fülbe dugható fülhallgatóval. Becslések szerint az EU-ban körülbelül 2,5–10 millió ember tartozik ebbe a csoportba.

Az Európai Unió rendelkezései szerint a gyártok kötelezve vannak, hogy 100 dB fölé ne lehessen emelni a hangerőt, azonban mégis vannak olyan eszközök, amelyek hangosabbak. Speciális fejhallgatók szintén nagyobb hangerő elérésére képesek, mint a hagyományos fülhallgatók, ezzel fokozva a halláskárosodás veszélyét.

Itt egy táblázat a gyakorlati alkalmazásról, zenei irányzat és heti óraszám függvényében:

zenehallgatás.jpg

Halláskárosodás nélkül 80 dB-es zajterhelés 8 órán keresztül érheti fülünket. Kétszeres hangerő feleennyi időt tesz lehetővé. Mivel a hangerő dB-ben mért mértéke logaritmikus skálát alkot, a kétszeres hangerő 83 dB körüli hangot jelent. Így 100 dB erősítéssel már csak néhány perc megengedett. Ha valaki olyan hangosan hallgatja fülhallgatón keresztül a zenét, hogy azt más is hallja, legalább 100 dB, vagy még erősebb hangerőt használ.

süti beállítások módosítása