A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Michael Douglas orvosa javaslatára hazudott rákjáról

2013.10.24. | VargaZs | komment

Címkék: nyelv onkológia szájüreg szájüregi rák

Korábban már a blogon írtunk róla, hogy Michael Douglas szerint nagy valószínűséggel orális szex közben szerzett HPV fertőzést, és ettől alakult ki benne szájüregi rák.

Most pedig az derült ki, hogy szándékosan hazudott és valójában nem torokrákja volt, hanem nyelvrákja − írja a USA Today. A színész orvosa javaslatára mondta azt, hogy torokrákja van.

Michael Douglas: I Lied About Having Throat Cancer

A zavaros magyarázat úgy szól, hogy a turnéra induló színésznek azért tanácsolta ezt sebésze, mert ha sebészeti beavatkozásra kerülne sor, akár elveszíthetné az állkapcsa illetve a nyelve egy részét és ez hátrányosan befolyásolná színészi karrierjét. Ezért az aktuális filmjét népszerűsítő színész inkább hazudott, nehogy elriassza a szponzorokat.

Az előrehaladott stádiumú oropharyngealis rákok esetében, ide értve a torok és nyelvrákot is, ha valamilyen okból nem műthetőek, akkor sugárkezeléssel és/vagy kemoterápiával kezelik. Ennek eredményeképpen lehet a tumor eltűnik, de legalábbis kedvező esetben megkisebbedik és mérlegelhetjük sebészi eltávolítás, ún. „salvage műtét” elvégzését. Kiterjedt daganatoknál nagy roncsolással, szövethiánnyal járó, csonkító műtétekről beszélhetünk. A rákos szövetek eltávolítása után nagy szövethiányos területek maradhatnak vissza, amit pótolni, azaz rekonstruálni kell. Tehát a test valamely részéről, ahol van „nélkülözhető” és felhasználható szövet, mint például a mellkas vagy az alkar, onnan vesznek el ép szöveteket, hogy ezzel beborítsák a fedetlen területeket. Kétségtelen tény, hogy nyelvrák esetén a csonkolásnak áldozatul eshet akár a teljes nyelv és az állkapocs egy része is, ami az arc torzulását eredményezi, továbbá komoly beszéd és táplálkozásbeli nehezítettséget von maga után, nem beszélve a lelki traumáról.  

A fej-nyak sebészet legkomolyabb vívmánya az elmúlt évtizedben, a Magyarországon sajnos még nem elérhető robotsebészet, azaz TORS (transoral robotic surgery), erről bővebben egy másik blogbejegyzésben. A szájon keresztül bevezetett robotkarok segítségével, külső bőrmetszés nélkül eltávolíthatóak akár nagyobb méretű, klasszikus sebészeti módszerekkel nehezen megközelíthető daganatos elváltozások, ezzel lényegesen jobb optikai eredményt elérve, nem beszélve a rengeteg egyéb előnyökről.

Michael Douglas szerencsére a 2010-ben felfedezett és eredményesen kezelt nyelvgyök rákjából felépülni látszik, de gyógyult állapotról akkor beszélhetünk, ha a 5 éven belül nem bukkan fel újra a betegség. 

süti beállítások módosítása