A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A visszatérő középfülgyulladás, mint garatnyálkahártya betegség

2013.04.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet nyálkahártya középfülgyulladás akut

A cím egy kicsit demagóg (nem kicsit), de a Medical Microbiology and Immunology cikke alapján végül is nem hazugság. Amerikai kollégák kiderítették, hogy a normál gyerkőcökhöz képest a visszatérő középfülgyulladásban szenvedők esetében az orrgarati hámregeneráció nem megfelelő, így ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy állandóan középfülgyulladás alakul ki náluk.

Korábbi bejegyzésekben (ITT és ITT) is szóba került már, hogy az orrgarati nyálkahártyának nagy szerepe van például a Streptococcus pneumoniae hordozásban-fertőzésben. Ráadásul felső légúti vírusos fertőzés esetén a vírusok citolízis során mintegy szétszedik a nyálkahártyafelszínt, és a megtört hámfelszínen a baktériumok sokkal hatékonyabban meg tud tapadni, mint az intakt nyálkahártyán. Ez a folyamat akár 50%-kal is meg tudja növelni egy bakteriális felülfertőződés esélyét. Így ha a nyálkahártya integrált működése nem megfelelő, beleértve a sérülés utáni gyors regeneráció, akkor simán elképzelhető, hogy részben -vagyis mérhető mértékben- ez is hozzájárul a további fertőzések kialakulásához. És ha emellett ott van az orrmandula, mint jó kis baktérium-rezervoár, akkor már elég sok minden adott a visszatérő középfülgyulladáshoz.

A kérdés már csak az, hogy ez a hámregenerációs probléma mennyiben járul hozzá a középfülgyulladáshoz. 3%-ban? Vagy 30%-ban? Mert például ha ez utóbbi számhoz közelít, akkor lehet, hogy a visszatérő középfülgyulladásoknál érdemes lehet hámregenerációt segítő gyógyszerek irányába kutakodni.

süti beállítások módosítása