A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Antrochoanalis polip képen

2013.02.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr melléküregek orrpolip antrochoanalis polip

Az elmúlt napokban két olyan FESS műtétet is végeztem, aminek kapcsán látványosan lehet demonstrálni, hogy az egyes orr- és melléküregi betegségek már makroszkóposan is mennyire különböző kinézetűek tudnak lenni. Az első egy antrochoanalis polip volt, ami akkora kiterjedéssel bírt, hogy csak a garat felől, hátulról tudtam kivenni:

IMAG0741-1.jpg

Látszik, hogy elég lágy, már-már kocsonyás az állaga, de azért nem volt különösebben szakadékony. Mivel egyértelműen nem csak az osteometalis egység -az arcüreg szájadékának környéke- volt érintett, hanem az egész arcüreg, és az arcüregi szájadék eleve kifejezetten tág volt, ezért ez az antrochoanalis polip teljesen jól belefér a Proetz-féle keletkezési teóriába. A szolid polip mintegy rostokkal volt kihorgonyozva az arcüregbe.

Az antrochoanalis polip alapvető dolgokban különbözik a klasszikus kétoldali orrpolipózistól. Van egy 2004-es Rhinology cikk, ami alapján elég jól belőhető, hogy itt másról van szó. Szövettani vizsgálatok bebizonyították, hogy jóval kevesebb a gyulladásos sejt és az eosinophilok az antrochoanalis polipban, viszont az arcüregi rész cisztikus jellegű, amiben a mezei arcüregi cisztákhoz hasonló összetételű belső folyadékot találtak. Tehát lehet, hogy az antrochoanalis polip kialakulásához annyi kell csak, hogy legyen egy nagy arcüregi ciszta, és hozzá egy nagy szájadék, amin keresztül a ciszta kipréselődik. Ezután egy ördögi körbe keveredik a kinyúló csáp, mivel vénás elvezetése zavart szenved a szájadékba préselődés miatt, tehát elkezd egyre jobban duzzadni, nőni. Mondjuk mindenképpen szerencsésebb betegség a hagyományos orrpolipózisnál az antrochoanalis polip, mivel műtéti úton jó eséllyel végleg megszűntethető a probléma, szemben a krónikus sinusitissel, ami inkább csak karban tartható, de nem gyógyítható meg végleg műtéttel sem.

süti beállítások módosítása