A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az orrsövényműtét csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatot is (vagy nem)

2013.02.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orrdugulás orrsövény orrsövény műtét

Mondhatni evidencia, hogy az orrsövényferdülés alapvetően kétféleképpen okozhat orrdugulást. Egyrészt egyszerű anatómiai okok miatt: amerre ferde, arra szűkebb lesz a hely, ezért kevesebb levegő tud átáramlani azon a területen. Másrészt viszont erre rárakódik egy funkcionális szűkület is, azaz a rossz légáramlási viszonyokra reagál a szervezet, és az orrnyálkahártya elkezd megduzzadni, főleg az alsó orrkagylón. Szerencsére az orrsövényműtét mindkét problémára megoldást jelent, hiszen megszűnik mind az anatómiai, mind a funkcionális légúti akadály, ahogy jobb lesz a légáramlás az orrban, csökken a nyálkahártya duzzanatának mértéke is. Ezt tapasztalni szoktuk, de mindig jól jön, ha a tapasztalat meg van támogatva tudományos adatokkal is. Most ez is megtörtént, az aktuális European Archives of Otorhinolaryngology-ban jelent meg egy cikk erről a kérdésről. Quality of life skálán és CT felvételekkel igazolták, hogy a ferde orrsövényű betegek alsó kagyló hypertrophiája, duzzanata is csökkent az orrsövényműtét után, nem csak az orrsövényük lett egyenesebb.

Ugyanakkor az élet nem mindig ennyire egyszerű. Mi van, ha a betegnek két, hasonló panaszokat okozó betegsége van egyszerre, de az egyik annyira egyértelműen jelen van, hogy nem is gondolunk a másikra? Konkrétan lehet olyan helyzet, hogy a betegnek nagyon ferde az orrsövénye, de emellett háziporatka allergiája, esetleg nem allergiás krónikus náthája van, csak ezt még nem tudjuk. A beteg átesik a műtéten, aztán ugyanúgy tovább dugul az orra, vagy ha szerencséje van, akkor egy kicsit valamivel jobb lesz, de nem sokkal. Már írtam arról korábban is, hogy ilyenkor is van van értelme az orrsövényműtétnek, ugyanakkor ez a helyzet a beteggel előzetesen folytatott kommunikáció szempontjából egyáltalán nem mindegy. Én azt ígérem a betegnek, hogy ha aláveti magát egy műtétnek, akkor fog kapni levegőt, aztán meg kiderül, hogy mégsem. Finoman szólva kellemetlen helyzet, nekünk is fel kell rá készülni, és persze a beteget is érdemes erről a lehetőségről tájékoztatni. Főleg, ha az orrsövény ferdesége nem is olyan durva, mégis dugul az orr.

süti beállítások módosítása