A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Kiegészítő kezelési lehetőségek dobhártya-szakadás esetén

2012.10.09. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: fül dobhártya dobhártya perforáció

Kanadai kollégák összegyűjtötték egy múlt héten megjelent cikkben, hogy milyen aktuális próbálkozások vannak a dobhártya átszakadás kiegészítő kezelését illetően. Jelenleg egy akut átszakadás esetén jobb híján hagyjuk magától meggyógyulni a dobhártyát, ami egyébként meglepően nagy százalékban meg is történik. Érdemes akár hónapokat is várni, mert ez sokszor nem gyors folyamat. Legutoljára például egy hölgybetegemnél fülmosás szakította ki a dobhártyát, egy kb. 2 mm átmérőjű, az alsó negyedek határán elhelyezkedő kis perforáció alakult ki. Hetekig nem indult el a gyógyulás útján, már kezdtem letenni róla, és kezdtem pedzegetni a tympanoplasticát. Mit ad Isten, a 2. hónap végére egyszer csak begyógyult, pedig már tényleg fentem a szikét. Az ilyen szituációkat lehetne elkerülni, ha lenne valami megbízható, a spontán záródást elősegítő módszer. De még nincsen, ezért is érdekes, hogy milyen vonalon mozognak a világban az ilyen irányú kutatások. Alapvetően kétféle metódussal próbálkoznak a folyamat meggyorsítására: biomolekulákkal és sínező anyagokkal.

A biomolekulák serkentik a reparáló folyamatokat, és jellemzően valamilyen növekedési faktorok, például epidermal growth factor (EGF), basic fibroblast growth factor (bFGF), platelet-derived growth factor (PDGF), illetve hialuronsav. Ez utóbbi szerintem elsősorban csak megágyaz a fibroblastoknak, míg az előzőek irányítják, serkentik is a kötőszövetes inváziót és a hámosodást. Érdekes, hogy a cikkből kimaradt az érképző vascular-endothelial growth factor (VEGF), pedig arról 2 éve én is írtam már itt. A biomolekulákkal az a probléma, hogy bár kimutatott a jótékony hatás elsősorban állatmodelleken, de egyelőre nincs elég humán kísérlet, nincs sztenderd kezelési protokoll, és kérdéses, hogy esetleg nem okozhatnak-e mellékhatásként cholesteatomát, vagy más egyéb fülészeti betegséget.

A sínező anyagok a biomolekulákkal szemben elsősorban vezetik a spontán hámosodást, bár egyik-másik extra hatással is segíti a folyamatot. Ezek közül engem legjobban természetesen a gusztustalansági verseny győztese, a sejtmentes disznó-húgyhólyag ragadott meg. Hát nem is tudom, hogy én akarnám-e ilyen anyaggal síneztetni a lyukas dobhártyámat, de mindenesetre kellően brutálisnak hangzik. Ennél barátibb a decellularizált sertésbőr és a dura is, amit az esetleges fertőzésátvitel miatt az allograftoknál jobbnak gondolnak. Érdekes dolog a kalcium-alginát, amit algákból vonnak ki, és sebkezelésre már rendszeresen használják. A korábban varróanyagnak is használt selyem is felmerült, mint potenciális sínező anyag. Alkalmasnak tűnik erre a célra, ugyanis a selyemnek van egy olyan tulajdonsága, hogy a humán fehérjék egy részét kötni képes. Szintén érdekes kísérlet a kitozán, ami a tengeri páncélos élőlények borításában található, és mitogén aktivitását is leírtak már. Anno valamelyik bejegyzés kapcsán Vasvári Gergely, Németországban dolgozó kollégám említette a cigarettapapírt, de most azt nem találtam itt a blogban . Pedig beilleszthető lenne ebbe a sorba.
(update: megtaláltam, bár pont a cigarettapapír komment eltűnt, valószínüleg a blogspot blogon maradt)

Szóval ezek a trendek mostanság ebben a kérdésben. Majd 10-20 év múlva vissza lehet nézni, hogy melyik volt a jó kezdeményezés!

süti beállítások módosítása