a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Kövessen minket!

Feliratkozás heti szakmai hírlevélre

 NAIH-130785/2017.

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

Online könyvtárunk, közösségi könyvjelzőnk a del.icio-us-ön:


web-2-0-delicious_.PNG

 

Fül- orr- gégészettel kapcsolatos képeink a Pinteresten:


pinterest 40x40-2

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

EAONO2012 - Hámzsák konszenzus

2012.09.02. | HTamas |

Címkék: fül dobhártya cholesteatoma középfül Hámzsák

A precholesteatomának is tekinthető dobhártya hámzsákkal (retraction pocket) kapcsolatos dilemmákról már írtam itt a blogon. Az EAONO 2012-n volt egy cholesteatoma kerekasztal, ami ezt a kérdést is érintette, és az Angliából érkezett Yung Professzor beszélt A témáról. Bemutatott egy konszenzust, amit az EAONO tagok egy része állított össze azért, hogy amíg nem lesz evidencia szintű a hámzsák menedzselése, legyen egy útmutató. Ugyanis evidenciák nincsenek.

A konszenzus a következőket tartalmazza:

- A konszenzus kiemeli a hámzsák kiterjedésének, leírásának fontosságát az utánkövetés miatt. Az egyik legjobb módszer a leírás mellett a hámzsák lefényképezése.

- A hámzsák leírásánál a következő paramétereket érdemes jegyezni: elhelyezkedés, méret, mélység, mobilitás, folyás, csontdestrukció, keratintartalom.

- A mobilitás valsalvával, pneumaticus otoszkóppal, vagy szívóval ellenőrizhető hatékonyan.

- Száraz, üres, tünetmentes hámzsák nem igényel műtéti beavatkozást, még akkor sem, ha az üllőre és/vagy a kengyelre tapadt.

- Keratintartalmú hámzsák akkor is cholesteatoma, ha nem folyik.

- Gyermekek esetén gyakrabban kell kontrollálni a hámzsák állapotát, és minden esetben a felső légutak állapotát is ellenőrizni kell.

- A felső légutakat felnőttekben is ellenőrizni kell -kiemelten a tuba vonatkozásában- az első vizsgálat alkalmával.

- Műtéti indikációk: ha a hámzsák halláscsökkenést okoz, keratintartalom, ha a zsák alja nem betekinthető. A műtéti indikációt egyéb faktorok is befolyásolják, pl. hallás másik fülön, betegcompliance, stb.

- A műtét pars tensa hámzsák esetén felnőttekben porcos alapú kiemelést, gyermekek esetében tubust, vagy ha az nem segít, akkor szintén porcos kiemelést jelent.

- Pars flaccida hámzsák esetén 12 hónapos observatio javasolt, esetleg porcos kiemeléssel műtét, bár ennek javallata nem egyértelmű.

- Adhesiv processus nem képez műtéti javallatot.