A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hallásromlás és belsőfül érintettség dobhártyagyulladás esetén

2012.08.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül belsőfül halláscsökkenés dobhártya dobhártyagyulladás

A fertőzéses eredetű hólyagos dobhártyagyulladásnál (myringitis bullosa) a betegek mindig hallásromlást panaszolnak. Tulajdonképpen az lenne a furcsa, ha jól hallanának, hiszen a dobhártya mozgását a rajta lévő hólyagok biztosan gátolják, ráadásul maga a dobhártya is sokszor átmenetileg kissé megvastagodik a gyulladás miatt. Tehát várható, hogy a betegeknek lesz egy vezetéses halláscsökkenése, ami később aztán spontán múlik.

Viszont ennyire nem egyszerű a helyzet. Kezembe került egy év eleji Auris Nasus Larynx cikk, amiben izraeli kollégák az eseteik messze nagy többségében nem tisztán vezetéses, hanem kombinált, sőt, néha akár tisztán szenzoneuralis halláscsökkenést mértek. Még 1926-ban William Milligan vetette fel 3 teóriát, ami magyarázhatja a percepciós, nem vezetéses halláscsökkenést myringitis bullosa esetén:
- A cochlea (csiga) is bevérzik ilyenkor, nem csak a dobhártya
- Vírusok idegsejtműködési zavart is okozhatnak (persze csak ha vírus okozza a gyulladást)
- A kerek- és az ovális ablakon át toxinok juthatnak a belsőfülbe is
Egyébként akit érdekel, az egész eredeti Milligan cikk letölthető ITT.

Az idegi halláscsökkenés mellett belsőfül eredetű szédüléses panaszokat is kapcsoltak egy másik tanulmányban szintén izraeli kollégák. Náluk az esetek több, mint felében volt ilyen eltérés. Ezt meglehetősen soknak érzem. Ha nem is túl gyakran, de szerintem 1-2 havonta biztos látok egy-egy szép, legalábbis tankönyvi dobhártyagyulladást, és még egy beteg sem panaszkodott szédülésre. Szóval az 50%-ot kicsit barokkos túlzás lenne általánosítani, de ezek szerint nem szabad a szédülésen sem meglepődni.

Bármi is történik ilyenkor, jó hír a betegeknek, hogy szinte mindig múlnak a panaszok. A fájdalom múltával általában a hallás is javul, bár legtöbbször lassú a folyamat.

süti beállítások módosítása