A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A bórsavpor a krónikus folyós fülre is jó

2012.08.08. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül antibiotikum fülműtét középfül középfülgyulladás krónikus Címkék fülfolyás bórsavpor

Anno írtam már, hogy a gombás hallójáratgyulladás ellen szerintem toronymagasan a legjobb választás a bórsavpor. Annyira fontos tényező a szárazság a normális hallójáratműködéshez, és ezt a gombák annyira nem szeretik, hogy a bórsavporos szárítás önmagában megoldja ezt a problémát, nem kell gyógyszer sem. Most egy a Clinical Otolaryngology-ban megjelent tanulmány igazolta azt is, hogy a szimpla gombás hallójáratgyulladáson túl komolyabb fülbetegségnél is nagyon hatékony a bórsavporos szárítás. Úgy néz ki, hogy jó a krónikus középfülgyulladás során gyakran fellépő, vissza-visszatérő fülfolyás ellen is. Na nem arról van szó, hogy a bórsavpor befoltozza a lyukas dobhártyát, vagy eltünteti a cholesteatomát (eleve a cholesteatomás eseteket most nem vették bele a studyba). Csupán a felülfertőződés okozta fülfolyást ugyanolyan hatékonysággal szűnteti, mint az antibiotikumos fülcsepp, legalábbis a dél-afrikai kollégák eredményei szerint. Ráadásul mindezt egy egyszeri bórsavporos kezeléssel el lehet érni, nem kell heteken át gondozni a fület.

Több előnye is lenne, ha ezzel a módszerrel tényleg sikeresen tudnánk kezelni a fülfolyást:
- Egyszerűbb, mert csak egyszeri kezelésről van szó
- Olcsóbb, mert a bórsavpor olcsóbb, mint a fülcsepp
- Csökkenne az antibiotikum rezisztencia kialakulásának esélye, mert nem használnánk annyi antibiotikumot

De még két dolgot mindenképpen ki kell emelni a bórsavpor kapcsán. Egyrészt nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a fül előzetes kitisztítására. A bórsavpor semmit sem ér, ha a tocsogós váladék tetejére ráfújjuk vagy ráöntjük. Ezzel csak ledugózzuk a gyulladást, és a bórsavpor alatt vígan megy minden tovább, aztán ha átázik a porréteg, akkor egyszercsak megint elkezd folyni a fül. Tehát előtte ki kell takarítani a fület, le kell szívni, ki kell törölni, maradéktalanul! Sajnos még akkor is, ha ez esetleg a betegnek kellemetlen. Sőt, a cikkben még a mosást is említik, de én mondjuk inkább csak szívnám és törölném. Másrészt pedig mint azt feljebb írtam, az alapbetegség, a krónikus középfülgyulladás ettől még nem szűnik meg. Csak egy járulékos panasz kezelhető ilyen formában, de később attól még meg kell műteni a fület.

Végül, de nem utolsó sorban -ha még nem volt-, akkor ITT van az az összefoglalás, hogy legkevésbé a tablettás antibiotikumtól fog csökkeni a fülfolyás. Nagyon ritkán van szükség szisztémás antibiotikum kezelésre, és ritkán várható tőle, hogy érdemben javuljon a folyás.

süti beállítások módosítása