A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A kalapács (malleus)

2012.06.11. | drHorváthTamás | komment

Címkék: anatómia kalapács fül középfül hallócsontok

A kalapács a három hallócsont közül a legkülső, és egyben a legnagyobb. 1503-ban Alessandro Achillini fedezte fel az üllővel együtt, de Vesalius nevezte el nem sokkal később.

Öt fő részből áll: fej, nyak, markolat (szár), valamint az elülső és az oldalsó nyúlvány. A markolat gyakorlatilag beépült a dobhártyába, és azt húzza befelé, ezáltal kissé tölcsérszerűen bemélyed a dobhártya közepe.

Jobb oldali fül, a kalapács és a dobhártya egy része oldalról és elölről:

 

A kalapács feje a középfül felső rejtett zugában, az epitympanumban helyezkedik el, az atticus jelentős részét elfoglalja. A fej hátsó-belső felszínéhez ízesül az üllő, így adódik át a hang a dobhártyáról befelé, a belsőfül felé. A kalapács nyaka mögött, közte, és az üllő között halad el az ízérzésért felelős ideg, a chorda tympani, amelynek fülműtét során komoly jelentősége van (épen marad-e, vagy sem). A kalapács nyaka környéki térség, a Prussak tér is érdekes, ez főleg a cholesteatoma keletkezése miatt lényeges.

A dobhártya belfelszíne mellett a kalapács több szalaggal a középfül falaira is fel van függesztve. A fejről indul egy szalag felfelé, az atticus lateralis belső felszínére tapadva, a nyakról pedig előre és hátra is egy-egy szalag az incisura Rivini első-alsó és hátsó-alsó szegletének belfelszínéhez. Az elülső szalag rostjai akár még az ékcsontig is elérhetnek, sőt, izomrostokat is találtak már benne. Ha az első szalag nem rugalmas, például elmeszesedne, akkor akár 15 dB-es halláscsökkenést is okozhatna a mély frekvenciákon, legalábbis egy matematikai modell szerint.

Fejlődéstani szempontból is rendkívül érdekes a hallócsontláncolat, ugyanis a dobhártya valaha a szájfenék, a kalapács és az üllő pedig az állkapocs/rágóizület volt. Csak hát az evolúció, ugye... Mindenesetre a kalapács feje és nyaka az első, míg a markolata a második kopoltyúívből fejlődik ki.

süti beállítások módosítása