A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A nyelv íztérképe

2012.05.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyelv szájüreg ízérzés

A klasszikus felfogás szerint az ízérzékelés a nyelven éles határral rendelkező, zónaszerűen elhelyezkedő ízérzékelő területeken történik. Az alapízeknek, azaz az édes, a sós, a savanyú, a keserű, illetve most már az umami, a kalcium, valamint a zsír (!) íznek is külön receptorai vannak, amik szépen, egymástól elkülönülve helyezkednek el a nyelven.



(Képforrás: ENT Health)

Legalábbis eddig ezt hittük, de úgy néz ki, hogy ez a felállás nem igaz, vagy legalábbis nem teljesen egy 2010-es Journal of Cell Biology cikk, valamint egy 1999-es Nature Medicine cikk szerint sem, amelyekre az ENT Health blogon bukkantam. Semmiképpen sincsenek ennyire éles határok az ízérző zónák között, és bizonyos receptorok több ízt is érzékelnek (pl. édes, keserű, umami), csak éppen az érzékenységük más az egyes íztípusokat illetően.

A nyelv korrekt íztérképének ismerete diagnosztikai szempontból lehet fontos (bár ez még inkább csak a jövő zenéje), illetve a nyelvet érintő műtétek esetében a betegek életminőségének változására is jobban fel lehet készülni előre. Eddig azt hittük, hogy az ízlelést illetően ezt jól tudjuk. De most már ez sem biztos.

süti beállítások módosítása