A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Probiotikumok és gyermekkori akut középfülgyulladás

2012.02.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül gyógyszerek fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet középfül középfülgyulladás akut

Finn kollégák megpróbálták egy az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban, február elején megjelent cikkben összegezni, hogy mit tudunk a probiotikumokról a gyermekkori középfülgyulladás megelőzésének/kezelésének vonatkozásában. A finn gyerekfülészek úgy találták, hogy még elég kevés az irodalom, nem túl sok vizsgálat történt, de az eddigi eredmények elég jónak tűnnek.

A probiotikumok alkalmazása fertőzések megelőzésére tulajdonképpen teljesen logikus lépés, hiszen ezzel sikerülhet megelőzni a patogén flóra elszaporodását. Azt hiszem, hogy ez egy járható út, és hatékony is lehet, bár ugyanakkor azt is érdemes lenne majd vizsgálni, hogy a későbbi életkorban vajon befolyásolja-e az immunrendszer működését a gyermekkori probiotikus kezelés. Ha szerencsénk van, akkor persze nem. De mivel például elég népszerű hipotézis a "túl sterilen tartott gyerek", mint az egyik ok, amiért az allergiás nátha egyre szélesebb körben terjed, ezért szerintem érdemes lenne egyszer ennek is utánamenni. Hiszen ha hatékony a probiotikum, akkor ebben az esetben is ritkábban találkozik a gyermek szervezete a patogén törzsekkel, ami esetleg hátrányosan érintheti az immunrendszer érését, és akár talán allergia kialakulásához is vezethet.

Megint már kérdés, hogy egy éppen zajló középfülgyulladás esetén hatékony lehet-e a probiotikum? Erről már egyáltalán nem vagyok meggyőződve, vagy legalábbis a megelőzéshez képest inkább csak szerényebb eredményeket várnék. Hiszen amikor dúl a háború az immunrendszer és a kórokozók között, akkor nem biztos, hogy "civil deszantosok" valóban hozzá tudnak tenni bármit is a gyorsabb felépüléshez. De ne legyen igazam! Mindenesetre a már kialakult középfülgyulladás esetén a finn kollégák által átfésült irodalom sem tud óriási probiotikum sikerről beszámolni, így ez is alátámasztja a fentieket.
 

süti beállítások módosítása