A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A misztikus Vidian ideg

2012.01.19. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr anatómia orrfolyás

Dr. Balasubramanian blogján olvastam egy összefoglalót a Vidian neurectomiáról, gondoltam megosztom a lényegét, de rájöttem, hogy előtte magáról az idegről is érdemes külön szót ejteni. Részben azért, mert relatív bonyolult anatómiai helyen fut, másrészt pedig mert legalábbis az én szememben maga a Vidian ideg régebben egy kifejezetten misztikus anatómiai entitás volt. A magyar anatómia nem igazán használja ezt az elnevezést, és az interneten sem találtam latin nevet ennek az idegnek, csak az angol "nerve of the pterygoid canal"-t.

Az angol név egyből el is árulja, hogy hol fut az ideg: a sinus sphenoidalis alján vagy alatt lévő canalis pterygoideusban, ami a pterygoideus patkó tövében helyezkedik el. Ez egy meglehetősen rövid ideg, ugyanis a canalis pterygoideus hátsó bejáratánál egyesülő két idegből lesz a Vidian ideg, ami a fossa pterygopalatinában elhelyezkedő  ganglion pterygopalatinumban véget is ér.

A két ideg, amelyből a Vidian ideg létrejön az egyrészt a nervus facialis nervus petrosus major nevű ága, ahonnan paraszimpatikus rostokat kap, valamint az arteria carotis interna menti plexus caroticusból származó nervus petrosus profundus, amelyből szimpatikus rostok érkeznek. Ezek mellé egyébként még a parotis paraszimpatikus beidegzéséért felelős ganglion oticumból is érkezhetnek extra rostok.

A Vidian ideg jelentőségét az adja, hogy nagyrészt a benne futó rostok felelősek az orrváladékozásért illetve a könnyezésért. Az ideg, vagyis az orrváladék termeléséért felelős idegpálya valamely részének rendellenes működése vezethet ún. vasomotor rhinitishez, mikor a beteg nagyon nagy mennyiségű vizes orrváladékot ürít, és panaszai egyáltalán nem javulnak a hagyományos rhinitises kezelésre (pl. lokálszteroid). Ez nem csoda, hiszen itt a mirigyek paraszimpatikus túlsúlyban működnek, ami gyulladásgátlásra nem fog javulni. A vasomotor rhinitis indikációja a Vidian ideg átvágásának, ami jól hangzik, de annál nehezebb megcsinálni. Ugyanúgy a krokodilkönnyek is megszűntethetők ezzel a beavatkozással.

Az ideg a nevét egyébként az 1509 és 1569 között élt Vidius Vidius olasz anatómus után kapta, ő volt az első leírója.
 

süti beállítások módosítása