A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hogy is néz ki az a reflux csecsemőkben?

2011.08.29. | drHorváthTamás | komment

Címkék: reflux gyermek fül orr gégészet

Mostanság egy csomó panaszt szeretünk ráfogni a refluxra, ez lett az új mindent-meg-lehet-vele-magyarázni betegség, azzal együtt, hogy tényleg sok embernél fordul elő. Feljön a sav a torokba, megmar mindent, emiatt aztán fáj a beteg torka, köhög, krákog, rekedt, gombócérzése van, sőt, elvileg akár melléküreggyulladás is kialakulhat.

De vajon tényleg ilyen-e a reflux, ennyire egyszerű az egész mechanizmus?

A Faquier ENT blogon született nemrég egy bejegyzés, ami felhívta a figyelmet egy a Pediatric Research-ben pár hete publikált cikkre. Ebben refluxra gyanús csecsemők vizsgálati eredményeit tették közzé, és ezek közel sem annyira egyszerű dolognak mutatják a refluxot, mint amilyennek mi azt szeretnénk, hogy legyen.

Kezdve azzal, hogy a refluxos epizódok csak az esetek kb. felében okoztak tényleges panaszt, legalábbis az újszülötteket nem zavarta minden egyes ilyen esemény. Átlag 5 alkalomból négyszer a reflux elérte a garatot is, csak 20%-ban korlátozódott a nyelőcsőre, ez magyarázhatja a rendszeres fül- orr- gégészeti panaszokat.
Emellett a refluxos epizódok kb. 30%-ban kizárólag gázból álltak, pedig azt az ember hajlamos egyértelműen folyadéknak gondolni.
Ennek kapcsán pedig ami még inkább meglephet minket -legalábbis engem meglepett-, hogy az esetek kicsit több, mint felében a reflux nem kifejezetten savas kémhatású volt. Tehát elvileg ilyenkor hiába adjuk a savcsökkentőt, nem lesz tőle jobb a helyzet. Amúgy ne is mi -mármint fül- orr- gégészek- adjunk savcsökkentőt, lássa inkább belgyógyász, ők jobban értenek hozzá.

Ugyan ezt a kutatást csecsemők körében végezték, és a gyermek sosem kis felnőtt, de azért hasonló lehet a folyamat a felnőttekben is, a fenti adatokat ennek tükrében is érdemes végiggondolni. De ha csak a gyerkőcöknél maradunk, akiknél meglepően gyakori a reflux, a kezelést alapvetően határozhatja meg, ha kiderül, hogy a savcsökkentő nem mindig hatékony gyógyszer, vagy adott esetben nem is kell kezelni a refluxot.

· 1 trackback

süti beállítások módosítása