Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

a blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.


A blog írói:


dr. Horváth Tamás

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa



dr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa


JOGI NYILATKOZAT

Kövessen minket!

Feliratkozás heti szakmai hírlevélre


rss 40x40-2facebook 40x40-2twitter 40x40-2

Fül- orr- gégészettel kapcsolatos képeink a Pinteresten:


facebook 40x40-2

Egyéb


Licensz:

Creative Commons Licenc
Ez a a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.


Partnerünk

az interneten





Hitelesség

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizhetiA blog megfelel az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.


Otolaryngology




Statisztikák:

Free Page Rank Tool



Címkék

Címkefelhő

Tartós nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, mint rosszindulatú betegség első jele

2011.04.21. | HTamas | 150 komment

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak

A tartós, több hete - pár hónapja meglévő nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás felnőttek esetében sokszor valamilyen fej-nyaki daganat áttétét jelentheti. Arról már írtam is, hogy gyakran a nyirokcsomó megnagyobbodás az első, sőt, néha az egyetlen jele annak, hogy fej-nyaki laphámrákkal állunk szemben.

Azonban nem igazán vannak pontos statisztikák arról -legalábbis én nem nagyon találkoztam eddig ilyenekkel-, hogy a felnőttek tartós nyaki nyirokcsomó megnagyobbodása milyen eséllyel jelenthet ténylegesen komoly és veszélyes betegséget, elsősorban rákot. Magyarul mennyire kell megijednie annak, akinek mondjuk hetek óta ott van egy nagyobb duzzanat a nyakán, miközben semmilyen más panasza nincsen.

Szerencsére nemrég a Head & Neck-ben publikáltak egy cikket, amivel ezt a dolgot számszerűsíteni is tudjuk. Német kollégák 326 olyan beteget vizsgáltak, akiknek az egyetlen panasza huzamosabb ideje fennálló nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás volt. Mindegyiküknél aspirációs citológiai vizsgálatot végeztek, vékonytű-biopszia történt szövettani vizsgálat céljából. 61 betegnél találtak laphámrák áttétet, míg 62 betegnél lymphomát. Tehát a betegek több, mint 1/3-ában rosszindulatú betegség állt a háttérben, ami kezelés nélkül fatális kimenetelt jelent.

Ez nem jó szám. Egyértelműen felhívja a figyelmet arra, hogy felnőttek esetében nem játék az egyéb tüneteket nélkülöző, tartós nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, mindenképpen alaposabban utána kell menni! Aspirációs citológia, képalkotó (nyaki CT), primer folyamat keresés része kell, hogy legyen ezen betegek ellátásnak. Nyilván más a helyzet, ha van más tünet is, ami megkönnyíti a diagnózist. Pl. torokfájás és láz elsősorban fertőzéses eredetet valószínüsít, míg rekedtség, és fájdalmatlan gombócérzés a torokban eleve gége- vagy algarati rák esélyét növeli. Persze ez utóbbiak már egyértelmű látható eltérésekkel is járnak.

A nyaki nyirokcsomók és a daganatok kapcsán (is) Horváth Barnabás barátommal, kollégámmal, állandó jellegű tettestársammal visszatérő előadók vagyunk a SOTE klinikopatológiai kurzusán, ahol most március elején is beszéltem erről a fontos kérdésről:

 

A bejegyzés trackback címe:

http://enthouse.blog.hu/api/trackback/id/tr902842031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

MayBee 2013.02.05. 00:06:39

Kedves Doktor Úr!
22 éves vagyok. Körülbelül másfél hete vettem észre, hogy a nyakamon, közvetlenül az állam alatt a csigolyám mindkét oldalán körülbelül azonos mértékben megnagyobbodott (szőlőszem nagyságú), nem fájdalmas, szimmetrikus, mobilis nyirokcsomók vannak. Gombócérzés van a torkomban, és sokszor átlatszó valadék jön fel a torkomból. (köhögni nem köhögök.) Egy hónappal ezelőtt mandulagyulladasom volt, amire antibiotikumot kaptam.
Kell rosszindulatú elvaltozastól tartanom? Előre is köszönöm a válaszát.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.02.05. 19:37:48

@MayBee: Kedves MayBee! Nem hinném, hogy aggódnia kellene. Ön fiatal, és nem túl nagy, szimmetrikusan elhelyezkedő nyirokcsomókról van szó, ami felső-légúti, ill. fej-nyaki gyulladás kapcsán alakult ki.

autumn 2013.02.09. 12:59:01

Kedves Doktor Úr!
27 éves vagyok, évekkel ezelőtt (legalább 5 éve) vettem észre, hogy az egyik nyirokcsomóm meg van nagyobbodva, azután megjelent még egy a bal oldalon is, a háziorvosom nem tulajdonít neki jelentőséget, de 3 éve minden évben kérek egy beutalót ultrahangra. Az utolsónak az eredményét bemásolom ( 2012 okt.): A nyak jobb oldalán a dorsalisan tapintott csomónak megfelelően 15 mm hosszúságú lapos (3mm széles) nyirokcsomó ábrázolódik. A nyak bal oldalán látható egy 10*2 mm-es nyirokcsomó. Jobb oldalon submandibulárisan hasonló jellegű nyirokcsomó látható. Egyébként megnagyobbodott nyirokcsomó, kóros terime nem ábrázolódik.

A többi ererdmény is ilyen volt, azzal a kivétellel, hogy a submandibuláris a legelső UH-on (2010) még nem volt rajta. Ön szerint mi okozhatja ezeket? Időről időre előjön bennem a félelem, hogy mi lehet. Laborba is évente szoktam járni. Ezen kívül jó pár éve állandóan fújom az orrom, kiderült, hogy orrsövényferdülésem van, szabad szemmel is látható, reggelre teljesen be is szokott dugulni és a torkom is kiszárad. Lehet, hogy ez okozza a nyirokcsomó megnagyobbodásokat? Pár éve a AST szintem hosszabb ideig magas volt a laboreredményekben, mára ez rendeződött. Vagy lehet ez az oka? Válaszát előre is köszönöm.

taddy 2013.02.09. 22:10:09

Tisztelt Doktor Úr

Jópár évvel ezelőtt volt egy fogvésésem illetve húzásom, azután 1-2 évvel jelentkezett a fülem alatt egy kis csomó, alig nagyobb a másik oldalinál (a másik oldali nem lett nagyobb). A bőr mozgatható felette, de maga a csomó ilyen kicsit tömöttes, de nem kemény. Mostanság lett nagyobb, úgy kb 2-3 centis. Január elején volt egy egy vírusos torokgyulladásom és náthám.

Természetesen ilyenkor az ember megijed és egyből a legrosszabbra gondol(Hodgkin-kór pl), hisz teljesen fájdalmatlan a dolog, de semmilyen kisérő jele nincs, se láz;súlyvesztés;éjszakai izzadás.

A megdagadt oldalon van rossz fogam is, mely szájsebészetre vár egy ideje, lehetséges, hogy ez annak a jele?

Előre is köszönöm a válaszát.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.02.10. 13:56:49

@autumn: Kedves Autumn! Talán a magasabb AST szintet okozó streptococcus fertőzés lehetett a kiváltó ok, az orrsövényferdülés gyakorlatilag kizárható. Valójában nem tudni, mitől lehet, hogy lassan picit megnőttek a nyirokcsomók, de biztosan ártalmatlan jelenségről van szó, ha ez években mérhető folyamat.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.02.10. 14:01:11

@taddy: Kedves Taddy! Nem hinném, hogy Hodgkin kór lenne, ha önmagában csak a nyirokcsomók duzzadtak meg, és előtte volt egy fertőzés. Emellett persze a fogászati részt is érdemes rendezni, mert valóban az is közrejátszhat.

taddy 2013.02.10. 14:53:37

@HTamas:
Köszönöm a választ!
egy jó darabig csak kicsivel volt nagyobb, most nőtt meg picit, évekig ugyanakkora volt. Látni nem lehet, csak kitapintani

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.02.12. 16:13:53

@taddy: Én ezzel együtt nem találom riasztónak a dolgot, viszont érdemes rendezni a fogakat.

Laci93ii 2013.02.12. 19:05:44

Tisztelt Doktor Úr
19 éves fiú vagyok pár hete az állam alatt ki tudom tapintani mind a két nyirokcsomómat és a bal oldali kicsit nagyobb mint a másik és ez aggaszt nem fáj érintésre sem és nem érzek semmi bajra utaló jelet, tudom mozgatni is kicsit és igazából nem érzem hogy nőne tovább. A téli időszakban sokszor fájt a torkom és voltam párszor beteg és most is kicsit az vagyok lehet ehhez köze a megnagyobbodásnak? Még orvosnál nem voltam vele érdemes-e elmenni?

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.02.14. 21:46:46

@Laci93ii: Kedves Laci! Szerintem egyelőre még érdemes várni, főleg, ha nem nő folyamatosan. Simán lehet, vagyis valószínű, hogy csak a betegség részjelensége.

Laci93ii 2013.02.15. 12:41:27

@HTamas: Köszönöm válaszát!

Fultonka 2013.02.16. 13:35:49

Kedves Dr.Úr.

Olvastam cikkét, és gondoltam kikérem véleményét.
Még gyerek koromban kb: 11-13 évesen elvittek orvoshoz mert bal oldalt hátul a nyakamon egy jól kitapintható dudort észleltek,tem. Orvos azt mondya nyirokcsomó, annyira nem emlékszem már a vizsgálatokra, de szövettan és egyébb komoly vizsgálat biztos nem volt. Akkor azt mondta a dr h valószínüleg a mandula miatt, így kivették. De semmit nem változott, fájni nem fáj mérete(arányaiban) helye nem változik. Már 27 vagyok. Most kicsit mintha érzékenyebb lenne ezért olvasgattam utána. Mérete úgy jó 1 cm átmérőjű, jól kitapintható látható. Mi a véleménye?

taddy 2013.02.16. 18:05:20

@HTamas:
Tisztelt Doktor úr.

Háziorvosom megvizsgálta, és ő reaktív nyirokcsomót sejtett, kaptam beutalót vérvételre, röngtenre és vizletvizsgálatra. A duzzanatot kb 0,5 cmesre mérte, odairta azt is, hogy j.o. submand. A rossz fogam oldalán az állkapcsomon is van duzzanat (pár mm-es kb), lehetséges, hogy ez az oka?

Előre is köszönöm a türelmét és a válaszát.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.02.17. 16:15:28

@taddy: Kedves Taddy! Elvileg az 1 cm-es átmérő felett kóros egy nyirokcsomó, és persze akkor sem jelent okvetlen dagantot, sőt, sokkal többször csak gyulladást. Egyébként igen, lehet a fogtól is.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.02.17. 16:18:34

@Fultonka: Kedves Fultonka! Szerintem ártalmatlan jelenségről van szó, mivel -ilyen értelemben- szerencsére régóta megvan a csomó. Éppen zajló gyulladás a csomóban magyarázhatja az érzékenységet, de a fájdalom (érzékenység) nem jellemző a komoly betegségekre, inkább csak gyulladásra.

taddy 2013.02.17. 21:08:54

@HTamas: Köszönöm, végsőként azt írnám, hogy 22 éves vagyok és eddig nem nagyon vollam beteg, kb 2 éve volt utoljára lázam, ez a januári fertőzés volt most csak. 2012-ben nem is voltam beteg, csak a fogam lett kissé elhanyagolva.

Köszönöm a válaszait, megnyugtatott vele!

tribol92 2013.02.19. 10:19:59

Tisztelt doktor úr!Engem 2 éve vizsgálnak nyirokcsomó duzzanatom van először csak bal oldalt volt,aztán jobb oldalt is és hónaljnál is!Körülbelül egy éve már lejjebb mentek a csomók alig érezhetőek,azóta vizsgálnak 3 nyirokcsomó biopsziám volt de egyik sem mutatott egyértelmű eredményt!Lymphomára gyanakszanak,a vérképemben az eosinophilia magasabb mint kellene!Ez mit jelent??Ön szerint komoly dologról lehet szó??Nagyon aggódom!Előre köszönöm válaszát! Tisztelettel:Zsuzsa

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.02.19. 18:49:13

@tribol92: Kedves Zsuzsa! Az jó hír, hogy a vérképében csak eosinophilia van, illetve hogy 3 biopszia sem igazolt komolyabb betegséget. Az eosinophil sejtek elsősorban allergiás reakcióban vesznek részt, bár sok minden más is okozhat eosinophil szám emelkedést. De ha javul a helyzet, és kisebbednek a csomók, akkor valószínűleg ártalmatlan dologról van csak szó.

tribol92 2013.02.21. 11:02:34

Köszönöm szépen a válaszát!Megnyugtatott vele!

Szepesi Jenő 2013.02.23. 23:51:21

Tisztelt Doktor Úr! 19990szeptember 2-án műtöttek vastagbél rák gyanúval, a végbéltől 30 cm-re egy szűkület belső felén búzaszem nagyságú rosszindulatúra hajló dologgal. 9cm darabot vágtak ki a vastagbélből. A műtét után viszont csak gyógyszeres kezelést kellet csak szednem, mivel időben mentem a műtétre. Évek óta járok önként ellenőrzésre, és egy két gombostűfejnyi polipokat csípnek ki belőlem, de az orvos elmondása alapján majdnem mindenkiben van, csak nem tudják, panaszmentes vagyok. Aki ilyen műtéten esett át, szinte mindent figyel magán. A fogaimat teljesen rendbe hozattam az évek során, talán egy gyökér kezelt jobb hátsó fogam szokott oldalról időnként váladékozni. Elnézést a körülményes leírásért, mert talán aki átesett ilyen szerencsésnek mondható műtéten, az állandóan figyeli magát. Talán egy hónapja megütöttem a jobb nyaki fejmozgató izmomat és a napokban vettem észre az izomnyaláb közepén kb 1 cm átmérőjű izommal együtt mozgó kemény dudort, ami nem fáj, csak mindég azt vizsgálom. Az orvosom ultrahangot javasolt, hogy megtudja az okát. A korábbiakban olyan sok problémával küszködő embertársaim gondjairól olvastam, én vajon mire számíthatok?

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.02.24. 17:34:02

@Szepesi Jenő: Tisztelt Szepesi Úr! Ha az ütést vesszük, akkor akár vérömleny is lehet, főleg, ha az izom tömegével együtt mozog. De én is azt javaslom, hogy legyen egy ultrahang a biztonság kedvéért.

Szepesi Jenő 2013.02.24. 18:29:30

@HTamas: Köszönöm a vasárnapi válaszát, értesítéssel leszek az eredményről.

Ádám Csipi Ruzicska 2013.03.04. 18:05:34

Tisztelt Doktor Úr!
Körülbelül másfél, két hete jelentkezett nálam egy másfél centis nyirokcsomó duzzanat az állkapocs alatt a bal oldalon (háromszögletű rész alatt), illetve egyéb, komolynak nem mondható tünetek társultak hozzá, egy most is tartó enyhe váladékkal járó köhögés, eleinte torokfájás, hidegrázás, rossz közérzet stb.Utóbbiak hellyel-közzel elmúltak, egyedül a köhögés ami maradt, a nyirokcsomót el tudom mozgatni, viszont nyomásra nem fájdalmas úgy igazán, legfeljebb enyhén.A háziorvosom antibiotikumot írt fel ellene (amit 2 napja szedek, így hatását egyelőre nem tapasztalom) illetve elküldött vérvételre, a beutalóra diagnózisként ezt írta: akkut heveny garatgyulladás, ismeretlen .Nos utóbbi igencsak aggaszt, mivel sose volt semmi komolyabb betegségem (általános megfázást leszámítva, meg egy gyerekkori mandulakivételt), a téli időszakot is jól viseltem idáig.Mennyire kell aggódnom komolyabbak miatt?
Válaszát előre is köszönöm, sokat segítene.
Egyébként 18 éves vagyok, egy rövid időszakot leszámítva nem dohányzom (1 év, nem rendszeres, kb havi 15 szál).

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.03.05. 23:27:20

@Ádám Csipi Ruzicska: Kedves Ádám! Ne aggódjon, nem lesz semmi nagyobb baja. Majd egyszer csak a nyirokcsomó duzzanata elmúlik, bár az lehet lassú folyamat is.

Razze 2013.03.23. 19:59:17

Tisztelt Doktor Úr!

Az állkapcsom alatt az állam mögött már évek óta van egy körülbelül borsó nagyságú csomó,fájdalmatlan,a bőr alatt mozgatható
Reggelente felkelés után mintha nagyobbnak tűnne,utána megint normál méretű lesz
Mi lehet ez,kell aggódjak miatta??
Egyébként 18 éves fiú vagyok
Válaszát előre is köszönöm!

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.03.24. 23:10:04

@Razze: Kedves Razze! Ne aggódjon, elég régen van ott ahhoz, hogy veszélyes betegség legyen. valószínűleg semmi különös, talán egy belül heggel gyógyult korábbi nyirokcsomó.

Razze 2013.03.25. 18:26:20

Köszönöm a választ!

ingiliba 2013.03.31. 13:55:44

Tisztelt Doktor Úr!
3 hete eltávolítottak egy csomót a nyakamból, ami egy ideje már ott volt, de most nagyon megnőtt. A sebészeten azt mondta a Doktor Úr, lehet, csak egy zsírmirigy.... Felnyitotta és akkor derült ki nem az, illetve szövettani vizsgálatot kért,ami még egy hét... Az óta a jobb kezem szinte emelni sem nagyon bírom, mert olyan érzés, mint ha lekötötték volna, fáj a lapockám és mellkasom( jobb oldal) illetve ezeken a helyeken ég a bőr, de látszata nincs... A seb begyógyult, nem fáj... Olyan érzés mint mint ha gyulladásban lennének a csontjaim. Ez mitől lehet? Lehet a kisműtét következménye?
Várom válaszát! Tisztelettel és köszönettel: Ingrid

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.04.01. 15:55:39

@ingiliba: Kedves Ingiliba! Mivel a panaszok a műtét után jelentkeztek, vélhetően a műtét miatt alakultak ki. Lehet a normális sebgyógyulás része is, de mivel sem a műtétnél nem voltam ott, sem a sebet (és az érintett bőrterületet) nem látom, ezért sajnos nem igazán tudok konkrétabbat mondani Önnek. Jobbulást!

Rea81 2013.04.03. 21:07:07

Tisztelt Doktor Úr!

Néhány napja vettem észre a nyakamon egy nagyobb duzzanatot, csak a nyakam jobb oldalán. Lehet ez annak a következménye, hogy a tél folyamán sokszor voltam beteg (influenzás, náthás többször is és egyik alkalommal még a hangom is elment annyira be volt gyulladva a torkom)?Fájdalmam és egyéb panaszom jelenleg nincs. Ha nem múlna mi a teendőm? Köszönettel: Andrea (31 éves)

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.04.04. 14:03:59

@Rea81: Kedves Rea! Persze, abszolút lehet attól. Ha netán nem múlik, első körben egy fül- orr- gégészeti vizsgálat javasolt.

Laszlo1234 2013.04.12. 16:40:06

Tisztelt Doktor úr!
Két napja vettem észre, hogy az állkapcsom alatt az állszöglet és az állcsúcs között félúton középen baloldalon (azt histem itt az állkapocs alatti nyálmirigy) nyomásra enyhén érzékeny a terület majd másnapra megduzzadt kb 2 cm-esre és ma is olyan maradt. Nyomásra enyhén érzékeny, enyhe tompa fájdalom de csak nyomásr. Semmi más tünetem nincs. Se láz, se megfázás, se torokgyulladás és fogászati panaszaim sincsenek.A duzzanat állaga kemény és el tudom mozdítani minden irányba kb. 2-3 cm-t. Péntek lévén már nem tudok orvoshoz menni. Azért írtam Önnek mert itta hétvége és nagyon megijedtem, hogy mi lehet ez. Kérem ha ez így lehetséges a fentiek alapján írjon egy pár sort arról, Hogy Ön mit gondol.
Köszönettel.
László.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.04.14. 07:41:39

@Laszlo1234: Kedves László! Sajnos vizsgálat nélkül én is csak annyit tudok Önnek írni, hogy 99%-ban vagy nyálmirigygyulladás, vagy nyirokcsomó gyulladás, de hogy a kettő közül melyik, azt nem tudom. Valószínűleg fertőzésről van szó, és ha még midig fennállnak a panaszok, akkor azért forduljon orvoshoz. Addig valami általános gyulladásgátló gyógyszert nyugodtan szedhet, az nagy eséllyel javít a panaszokon.

Laszlo1234 2013.04.14. 09:05:16

@HTamas: Kedves Doktor úr!
Nagyon szépen köszönöm, a válaszát különösen, hogy még hétvégén is szánt erre időt . Nagyon megnyugtatott! Már a legrosszabb dolgok is átfutottak a fejemben:) De hát ilyenek vagyunk mi emberek.
hétfőn reggel az orvosnál kezdek.
Tisztelettel.
László.

Csapda19 2013.05.02. 21:30:26

Tisztelt Doktor úr!
19 vagyok. Alkalmi dohányos voltam 5-6 hónapig. Miután elhatároztam, hogy nincs szükségem rá abba hagytam. Az utolsó szálat 6-7 hete szívtam el. Nemrégen ezután, enyhén elszíneződött a nyelvem alja, ami mára már teljesen eltűnt szinte. Torkom fájt, és most is valamennyire. Arcon bal fele az állkapcsom alatt picit megduzzadt, és érzem hogy a nyirokcsomóm is meg van duzzadva. A nyirokcsomóm maximum 1 cm, és kimozgatható. Nyelési nehézségem nincs, még fekve sem. Légzésemmel sincs semmi szokatlan. Hangom néha fátyolos az utóbbi egykét napban, de szerintem meg is fázhattam, mert azóta kicsit sokat fújom az orrom. Mára az egyik lyukas fogam megfájdult, és vissza tért egy fájdalmas ínybetegségem is. Ezzel korábban voltam is fogorvosnál és azt mondták, hogy szálkával megszúrhattam, és elmúlik ez idővel. Refluxom van. Lehet nem illik ide, de jobbnak láttam leírni Önnek.
Ön szerint van okom az aggodalomra? nagyon meg vagyok rémülve, hogy valami komolyabb bajom van. Nagypapám nemrégen hunyt el gyomorrákban, és most nagyon meg vagyok rémülve. Étvágyam ez miatt szinte nincs.

Előre köszönöm válaszát!
Géza (Csapda19)

P99 2013.05.03. 21:35:23

Kedves Doktor Ur!

Szeretnem megkerdezni,hogy On szerint egy panorama rtg felvetel elegseges-e a proc.styloid elong. diagnozisahoz.Fogaim miatt az elmult harom evben rengeteg rtg sugarat kaptam es nagyon szeretnem mar kihagyni.Mas kepalkoto vizsgalat lehetseges-e?

Nagyon koszonom valaszat
Agnes

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.05.05. 20:07:23

@Csapda19: Kedves Géza! Már csak az életkora miatt sem hiszem, hogy nagyon aggódnia kellene. A leírtak alapján nem tűnnek komolynak a panaszai, mármint nem utalnak életveszélyes betegségre. A nyirokcsomó mérete normál tartományon belül van van (méretében 1 cm. felett tekintjük kórosnak), amit akár a fogprobléma is okozhat.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.05.05. 20:10:20

@P99: Kedves Ágnes!
Szerintem sajnos nincsen rajta, de ez ügyben egy radiológus biztosan többet tud mondani. Bágyi Péter dr. blogját tudom ez ügyben ajánlani: kepalkotas.blog.hu/

P99 2013.05.05. 20:35:47

Doktor Ur, nagyon koszonom valaszat es segitseget is!!
Udv
Agnes

Csapda19 2013.05.05. 20:44:14

@HTamas: Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát Dokto Úr!
Üdvözlettel: Géza

Csapda19 2013.05.09. 21:59:38

@HTamas:

Kedves Doktor Úr!

Megint megjelent a nyelvem alján a szín árnyalat. lefotóztam. Más tünetem nincs, mármint azóta.

kephost.hu/share-2577_518BFCDF.html

A kép nem lett a legjobb, kérem nézze el nekem. A levele megnyugtatott, el is felejtetem a dolgokat. Nem is volt gyomorfájásom, megjött az étvágyam is... De most ezt meglátta a barátnőm, és megint beparáztam. Nem mostanában tudok sajnos elmenni orvoshoz, csak akkor ha nagyon nagy a baj. Itt van az érettségi, és most nagyon nagy a hajtás, nem engedhetem meg magamnak a kimaradást.
Csókolózás közben, ezt ugye nem tudja elkapni a barátnőm, vagy tévedek? Remélem nem.
Köszönöm szépen, hogy időt szakít rám!
Üdvözlettel: Géza

HederaHelix 2013.05.10. 00:05:23

Tisztelt Doktor Úr!
33 éves, nem dohányzó nő vagyok. Két napja vettem észre egy kb. borsónyi, nyomásra érzékeny, kicsit feszítő duzzanatot a bal fülem alatt. (Fülcimpától kb. 2 cm-vel lejjebb.)
Ezen az oldalon időnként (már hosszú évekkel, 5-10 évvel ezelőtt is) jobban kitapintható volt valami, de azért messze nem ilyen kifejezetten.
Előtörténetem ezen felül- mindent leírok, ami eszembe jut hátha jelentősége van:
2,5 fél éve mononukleózisom volt (EBV), utána nyaki nyirokcsomóim hidegre érzékenyebbek lettek. (Most is jól esik a meleg ennek a duzzanatnak.)
A füleim jelenleg mindkét oldalon nyeléskor "pattognak", többször mosták már a füleim mert elég sok fülzsír képződik. Hallójárat gyulladásom is volt már többször, ilyenkor nyilalló fájdalmat éreztem a tarkó részen. (Most ezt nem érzem, de gyakran dugulnak a füleim.)
Ekcémám, szeborreám van, a nyakamom gyakran jelentkeznek ezek, néha a hallójárat bemenete is viszket.
Bal oldalt a nyaki részen van egy 3-4 mm átmérőjű anyajegyem, ezt kb. 2-3 hete nézték meg dermatoszkóppal (évente járok ellenőrzésre) és nem volt vele gond.
Kb. 3-4 hete a bal oldalamon betömték egy alsó fogam, elég mélyen kellett fúrni.
Egyéb panaszom nincs, kifejezett éjszakai izzadást nem tapasztalok. A melegtől, idegességtől szoktam néha izzadni, de nem nagyon erősen.
Allergiás vagyok, szénanáthám van, ami nem túl erősen, de már jelentkezett alkalmankénti tüsszögéssel, orrfolyással.
Néha berekedek, köszörülni kell a torkom- a munkám olyan, hogy rengeteget beszélek, ma pl. 4 órát beszéltem egyhuzamban, a vége felé már köszörülni kellett a torkom.
Nagyon aggódom, hogy mi lehet ez. Elkezdtem Béres cseppet szedni- nem tudom, mennyi idő alatt múlhat el ez a duzzanat, ha elmúlik egyáltalán....? Mit tehetek?
Köszönettel.
Helix

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.05.12. 21:20:58

@Csapda19: Kedves Géza! Az az igazság, hogy a képen én nem látok érdemi betegséget, csak egy pár kitágult vénát, ami nem gond, az nem kóros.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.05.12. 21:24:42

@HederaHelix: Kedves Helix! A borsónyi méret önmagában jót jelent, mármint nem kóros méretet. Lehet egy zsírmirigyduzzanat is a bőrben, de ha mélyebben van, akkor nyirokcsomó. Ön ne csináljon vele külön semmit, ne nyomkodja, egyelőre várjon. Ha esetleg tovább nő, vagy még jobban fáj, akkor mutassa meg magát fül- orr- gégésznek.

kwln 2013.05.17. 16:09:14

Tisztelt Doktor Úr!

23 éves férfi vagyok. Körülbelül 8 éves koromban műtéti úton mintát vettek a jobb oldali nyaki nyirokcsomómból, a mintát megvizsgálva kiderült,hogy nincs ok panaszra. Egyszerű megnagyobbodás volt, megfázás előtt, herpesz alakul ki a számon illetve megnagyobbodik a nyirokcsomóm a nyakam jobb oldalán. Ezt a választ kaptam az orvosoktól, és igazolódott is az évek során. A tél folyamán tartós megfázásban volt részem, melyet hosszú hetekig tartó köhögés követett,de otthon, "lábon" kihúztam. Körülbelül 3 hete a nyakam jobb oldalán a nyirokcsomóm ismét megduzzadt, ám megfázásnak semmi jelét nem tapasztaltam. Időnként nyomásra fáj,húzódik. Korábban elkaptam az ótvar nevű fertőzést, mely az arcomon jelentkezett, de bőrgyógyász segítségével sikerült meggyógyulnom, ám azóta, időnként halvány,piros foltok jelennek meg az arcomon, előfordult már,hogy egészen pici pörk(azt hiszem jól írom) alakul ki, majd leszárad pár nap múlva. Azt olvastam,hogy az efféle bőrgyulladástól megnagyobbodhat a nyaki nyirokcsomó. Viszont körülbelül 2 hete már ezek a panaszok sincsenek meg,de a duzzanad még mindig megvan. Van-e okom aggódásra? Mennyit várjak vele,hogy elmúljon,visszahúzódjon? Nagyon meg vagyok ijedve, hisz 8 évesen ugyanilyen panasz miatt estem át egy műtéten, mondhatni feleslegesen. Rendszeresen járok konditerembe, ám félek,hogy ez csak rosszat tesz "neki".

Köszönöm a válaszát előre is!

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.05.19. 21:35:22

@kwln: Kedves kwln! Amit biztosan tudok mondani, hogy a konditerem nem ront a nyirokcsomó betegségein, így az nem probléma. Ha nincsen más panasza, egyelőre még várnék, mert ha például a bőrproblémák miatt alakult ki a duzzanat, akkor akár több héttel az alapprobléma elmúltával is még lehet nagyobb a nyirokcsomó. Ha van más panhasza, vagy nő a csomó, akkor inkább forduljon személyesen orvoshoz.

cSIKE 2013.06.08. 22:43:35

Tisztel Doktor Úr!
24 éves nő vagyok és állandóan magas Ast értékekkel küzdök. Próbálták az okát kideríteni sikertelenül. A lágyékomban már vagy 2-3 éve egy kisebb csomó van, amit ha tapogatok mozog. Mutattam háziorvosnak akkor. Ő nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget. De nem múlt el.Nem fáj meg nem érzékeny. A napokban mintha a nyakamnál is kitapogattam volna egy nyirokcsomót. Ez jelenthet valami rosszat? Érdemes lenne orvoshoz fordulnom? Köszönöm válaszát.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.06.11. 13:27:50

@cSIKE: Kedves cSIKE! Ha csak az életkorát nézzük, valószínüleg nincs komoly betegségre gyanú. Ezzel együtt persze biztosabbat csak egy orvosi vizsgálat tud Önnek mondani. Az AST-ről itt is írtam már a blogon. A krónikusan gyulladt mandula szokta leggyakrabban megemelni az AST szintet, elsősorban azt kell alaposan körbejárni.

Márkkk 2013.07.02. 16:30:54

Tisztelt Doktor Úr !

Nekem jó ideje vannak a lágyékomban és a nyakamban is tapintható nyirokcsomók, borsó illetve bab nagyságúak, nem fájnak, nem érzékenyek, csak ott vannak. Tavaly nyáron viszont volt egy nagy problémám, amire senki nem adott választ. ( Még olyan sem, akiről azt feltételeztem, hogy tud :) ) Igaz, nem a nyaki nyirokcsomóimmal volt baj, hanem a lágyéki régióban, de remélem azért tud valami hasznosat írni nekem ezzel kapcsolatban.
Tehát tavaly nyáron egyik reggel vettem észre, hogy megnagyobbodott az egyik lágyéki nyirokcsomóm, jobb oldalt, ami alapból is kb 2 cm nagyságú. Nos, 3 cm legalább lehetett és rövidesen valamennyire lilás színű is lett. Kemény volt és nem lehetett mozdítani. Az volt az egyetlen, ami megnagyobbodott, körülötte mind maradt a normál méretében. Ha emlékezetem nem csal, 1 napig fájt, főleg ha nyomkodtam, de valamennyire anélkül is és úgy 2 hétig volt megduzzadva Ön szerint mi lehetett az oka?

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.07.03. 12:21:02

@Márkkk: Kedves Márk! Sajnos én sem tudom megmondani, hogy mi lehetett az ok.

benetto 2013.07.07. 13:46:22

Tisztelt Doktor Úr!

Tavaly áprilisban egy duzzanatot vettem észre hátul a nyakamban. Pontosabban már előtte is ott volt, csak akkor mintha növekedett volna. Elmentem a sebészetre, ultrahangozták, mintát vettek volna (ha sikerült volna), ezután elküldtek ultrahang álta vezértelt mintavételre. Közben már egy másik kis csomócskát is észleltem a tarkómnál, azt is megmutattam. Mintát nem vettek, mivel szerintük nem volt indokolt.
Pár napja észrevettem, hogy a nyirokcsomó a tarkómon ismét nőtt, most még érzékeny, fájdalmas volt (azóta megszünt az érzékenység).
Elmentem ugyanahhoz az orvoshoz, ő azt mondta, ne ijedjek meg, mert ha már annyi ideje ott van és eddig nem okozott bajt, rosszindulatú nem lehet. Mivel csak szeptemberben lesznek ambuláns műtétek, előjegyzett, hogy kivegyék.
Eléggé aggódó típus vagyok, bemagyarázom magamnak a legrosszabbat, ugyanis az utóbbi napokban voltak szédüléseim (bőven volt stressz is).
Van okom aggodalomra?

Válaszát nagyon köszönöm!

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.07.08. 16:24:51

@benetto: edves Benetto! Valószínüleg ártalmatlan a panasza, de miért akarják kivenni a csomót?

benetto 2013.07.08. 17:13:42

Tisztelt Doktor Úr!

Azért akarják kivenni, hogy engem ne zavarjon...pedig nem zavar, de beleegyeztem.
Egyébként 37 éves, kisgyermekes anyuka vagyok, engem megnyugtat, ha megnézik, hogy minden rendben van-e vele, hiszen még van egy nagy feladatom ebben az életben! :)
Csütörtökön megyek mintavételre, remélem minden rendben lesz!

Nagyon köszönöm a válaszát!

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.07.09. 18:22:28

@benetto: Értem. Azért kérdeztem, mert alapvetően nem szoktunk kivenni ártalmatlannak véleményezett elváltozásokat, bár persze egy felületes elhelyezkedésű nyirokcsomó eltávolításának érdemi rizikója nincsen. Azért a mintavétel valóban szükséges előtte.

badam11 2013.07.17. 22:40:44

Tisztelt Doktor Úr!

körülbelül 3 hónapja meg vannak nagyobbodva a nyirokcsomóim a nyakamon. Nem nőnek de nem is kisebbednek. Van,hogy érzékenyek és fáj (nyelésközben). Plusz gombóc szerű érzésem van a torkomban!

Van hogy ezek a tünetek enyhülnek és nem is észrevehetőek!

Mi az ön meglátása?

Előre is köszönöm válaszát!

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.07.18. 16:05:45

@badam11: Kedves Badam!
Ennyiből nem igazán lehet megmondani, hogy mi a baja, de ha néha teljesen elmúlnak a panaszok, akkor valószínűleg nem veszélyes bajról van szó. Ha fokozódnak vagy állandósulnak a panaszok, menjen el fül- orr- gégészhez!

picúr niki 2013.07.27. 10:18:48

Tisztelt Doktor úr!

Fél éve történt meg velem először hogy az állkapcsom alatt a nyirokcsomóm beduzzadt látványosan,bementem vele az ügyeletre ahol vettek vért de nem mutatott semmit az eredmény azt mondták lelki oka van.De azóta többször előfordult már és pár óra alatt eltűnik,de addig érzékeny és kitapintható kézzel és látszik is és még ilyenkor először amikor nyelek mindig beleszúr a nyelvem tövéhez és akkor már tudom,hogy be fog dagadni.24 éves vagyok és 2 éve volt mandulaműtétem mert mindig gennyes volt.Mitől lehet ez ,ez daganatnak a jele is lehet?Válaszát előre is köszönöm!

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.07.29. 22:12:24

@picúr niki: Kedves Niki! Nem hiszem, hogy daganat jele, bár azt sem, hogy lelki oka lenne. Lehet, hogy kicsit érzékenyebb a nyirokcsomó rendszere a fertőzésre, bár nyilván ezt a duzzanatot éppen akkor kellene látnom, mikor kialakul/jelen van ahhoz, hogy pontosabbat tudjak mondani. De szerintem ártalmatlan jelenségről lehet szó.

N.Levente 2013.08.05. 11:02:47

Tisztelt Doktor Úr!

Reméltem, hogy soha nem kell hasonló jellegű blogokban orvosi tanácsot kérnem, de mégis utolért a probléma...

A barátnőm (27éves) nyakán az állkapocs alatt, közvetlenül a fejbiccentő izom előtt észleltünk egy duzzanatot, ami kb. 3-4 hete változatlanul van jelen. Tapintásra kemény, nyomásra nem érzékeny. Szemből nézve a nyak látszólag szimmetrikus, a duzzanat a fej hátrahajtásával válik láthatóvá, melynek mérete ilyenkor kb. Hüvelykujjnyi.

A vérvétel eredménye magas THS (4,2 helyett 8) szintet mutat, mely a háziorvos szerint pajzsmirigy alulműködésre utal.

További vizsgálatként nyaki ultrahangra és szövettani vizsgálatra utalta be a fül- orr- gégész.

Nagyon kétségbeejtő a tudat, hogy életem szerelménél komoly betegség gyanúja merült fel, ezért bármilyen tanácsot, tippet szívesen fogadok a további teendők kapcsán.

Előre is köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel: N.Levente

N.Levente 2013.08.06. 17:59:38

Közben egy kis 'update'...

A mai napon megvolt az ultrahang, ami ahogy én is saccoltam a bal oldalon 22x10mm-es, valamint a másik (jobb) oldalon 20x7mm-es - megnagyobbodott - nyirokcsomót mutatott.

A doktornő a pajzsmirigyet is megvizsgálta a készülékkel, ott nem állapított meg elváltozást. (előző hozzászólásomban THS=TSH, - elgépeltem - )

Az UH jelentéssel visszatértünk a fül- orr- gégész orvosnőhöz, aki sajnos semmi biztatót nem tudott mondani, csupán annyit, hogy a holnapi aspirációs citológia mindenre fényt derít.

Lehetőségekként gyulladást, vagy limfómát említett.

Továbbra is nagyon kíváncsi lennék a doktor Úr hozzászólására, amit ismételten köszönök előre!

Üdvözlettel, Levente.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.08.06. 18:13:50

@N.Levente: Kedves Levente!
Egyelőre nagyon okos dolgokat én sem tudok mondani, a vizsgálatokon át kell menni, a teendőjük ez. De kétségbe még felesleges esniük, statisztikailag elég kis valószínűséggel lehet komoly probléma, és a lymphoma tapintásra általában nem kemény, hogy azért valami konkrétabb biztatóval is szolgáljak. Egyébként bennem felmerült még az ún. lateralis nyaki ciszta lehetősége is: enthouse.blog.hu/2011/04/14/lateralis_nyaki_cysta

N.Levente 2013.08.09. 08:06:45

Tisztelt Doktor Úr!

Megérkezett a mintavétel eredménye, ami - nagy megkönnyebbülésünkre - vírusos eredetű fertőzésre utal, így további vizsgálatokra lesz szükség, hogy a dolog végére járjunk. Örömmel vettük tudomásul, hogy a legrosszabbat lehúzhattuk a lehetőségek listájáról. Köszönöm utólag is a biztató sorait!

Üdvözlettel, Levente.

KMGB 2013.09.03. 17:42:44

Tisztelt Doktor Úr!

Kb 8 hónapja érzek idegentest érzést a torkom bal oldalánál, ami nyomásra sokszor érzékeny is. Voltam többször F-O-G vizsgálaton, ultrahang vizsgálatokon és MR felvétel is készült. Vérkép rendben van. Panormána rtg is készült, az is rendben. Az UH vizsgálatok mindig mutatnak pár 1 cm-nél nagyobb nyirokcsomót, emiatt egyszer volt citológiai mintavétel is, aminek eredménye negatív. Sokszor van olyan érzésem is, hogy a fájdalom a torkom környékéről indul és egészen a bal oldali állkapcsomig nyilall vagy kaparó érzést a torkomban. Mivel a tüneteim elég régóta fennállnak szeretném megkérdezni a doktor urat, hogy az Ön véleménye szerint, miről lehet szó? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel!

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.09.04. 09:37:40

@KMGB: Kedves Hölgyem/Uram! Felmerülhet például krónikus mandulagyulladás, illetve valamilyen tartós fertőzés, ezért a vérből szerológiai vizsgálat elvégzésére is szükség lehet. Illetve akár leet nyaki gerincprobléma vagy reflux is a háttérben, ez esetben a nyirokcsomók csak véletlen egybeesés.

KMGB 2013.09.04. 15:18:59

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm szépen a gyors választ és az iránymutatást, mely alapján tudok továbbhaladni. A mandulámat még kis koromban kivették, így ezt kizárom, de a további irányok segítenek, hogy hova forduljak. Egyébként 30 éves nő vagyok :) elnézést, ezt elfelejtettem tegnap megírni.

További szép napot és sikeres munkát kívánok!

Üdvözlettel:
KMGB

Babolcsai néni 2013.09.10. 13:42:36

Tisztelt Doktor Úr!
Március eleje óta kapar a torkom, fojtott, fátyolos és fárasztó a beszédem, kiabáláskor szabályosan fáj. Torokköszörülés után egy ideig jobb az artikulációm. Száraz, kicsit reszelős köhögésem is van napjában többször, amit azonban tudok kontrollálni. Talán enyhe gombócérzet is jelentkezik néha, bár nincsenek nyelési és légzési nehézségeim. Három fül-orr gégésznél is jártam, tükrös és tapintásos módszerrel is megvizsgáltak, a harmadiknál leoltották a torkomat, de minden vizsgálat negatív lett. Közben volt olyan időszak, amikor nyeléskor enyhe fájdalmat éreztem az ádámcsutka mellett, de ez már jó ideje elmúlt. Gyakran bevörösödik a torokívem, mintha visszatérő gyulladás lenne. Ezen kívül fehér, lepedékes lett a nyelvem. A gégészetről a gasztroenterológiára tanácsoltak és most egy két hónapos (reggeli-esti) kúrán vagyok gyomornedv-ellenálló tablettával. Egy hónapja csinálom ezt a kúrát, de sajnos nem érzek változást. Ez a változatlanság kezd egy kicsit aggasztani. Rendszeresen vizsgálgatom magam, tapogatom a nyakam, benyomom az ujjam a fejbiccentő izom és a gégeporc közé, duzzadt nyirokcsomót, daganatot keresve. Fóbiás keresgélésem eredményeként itt találtam is egy kis bogyót, amit azóta dédelgetek. Ez egyáltalán nem látható és szimpla simogatásnál ujjbeggyel sem érzékelhető, csak akkor, ha kifejezetten benyomom az ujjaimat. Arra kérem, Doktor Úr, hogy segítsen eldönteni, hogy esetemben csak egy nevetséges pánikbeteg kreál magának egy daganatot, vagy tényleg létezhet? Másképp fogalmazva, mennyire könnyű észrevenni egy megnagyobbodott nyirokcsomót, vagy daganatot?
Válaszát előre is köszönöm!

Zoltán
(egy negyvenes, nem dohányzó férfi)

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.09.10. 17:39:00

@Babolcsai néni: Kedves Zoltán! Nyilván nehéz vizsgálat nélkül azt mondanom, hogy nincs daganata, de nagyon nagyon valószínű, hogy tényleg nem arról van szó. Én is inkább a refluxra gyanakodnék a leírtak alapján, legfeljebb másik gyógyszert is ki kellene próbálnia, illetve szóba jöhet sajnos, hogy nem is annyira a sav, hanem emésztőenzimek jönnek fel, ami jóval nehezebben mutatható ki/uralható. Egyébként gyakorlott fül- orr- gégésznek könnyű észrevenni egy nyirokcsomót, laikusnak már kevésbé.

Gyöngyi56 2013.09.12. 18:40:48

Tisztelt Doktor úr!
Élettársamnak, aki 63 éves és dohányzik, hosszabb idő óta mindkét oldalon a fül alatt, egyforma nagyságú, hosszúkás kb. 3 cm-es ,kemény duzzanat tapintható. A hallása is romlott az utóbbi időben. Orvoshoz nem szeretne menni. Kell e aggódni, vagy a fültőmirigye tapintható, illetve látható azon a ponton?! Előre is köszönöm válaszát!

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.09.12. 22:48:21

@Gyöngyi56: Tisztelt Hölgyem! MIndenképpen javaslom egy orvosi vizsgálatot, még akkor is, ha a szimmetria általában nem a rosszindulatú betegség jele. Ezzel együtt, lássa az élettársát fül- orr- gégész!

Babolcsai néni 2013.09.13. 09:37:39

Köszönöm a válaszát, Doktor Úr! Alapvetően megnyugodtam - és folytatom a reflux-kúrát. Bár arra számítottam, hogy a nyirokcsomó megnagyobbodást, illetve a daganatot maga a páciens is könnyen észreveszi, hisz akkor még egyértelműbb lenne számomra, hogy valóságos, vagy csak képzelt tünet az enyém.
Esetleg még annyit kérdeznék, hogy utoljára másfél hónapja vizsgált fül-orr gégész és akkor tapintás útján nem érzékelt semmit, szabadnak diagnosztizálta a nyakat, ennyi idő után alakulhat-e ki daganat, illetve időben milyen gyors a növekedése? (Ezt az önvizsgálat miatt kérdezem.)
Köszönettel: Zoltán

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.09.15. 14:42:00

@Babolcsai néni: Kedves Zoltán! Elvileg kialakulhat ennyi idő alatt is, de ha akkor nem tapintott kolléga a nyakán semmi különöset, akkor jó eséllyel ön saját magán sem fog tapintani érdemi eltérést. De persze mindig minden lehet.

Henrietta111 2013.09.15. 16:18:34

Tisztelt Doktor Úr!

Én egy 34 éves nő vagyok. Úgy 10-12 éves lehettem amikor az állkapcsomnál találtam egy duzzanatot ami kb. 2 -3 cm-es, de nem látható szabad szemmel. A szájüregemben nem lehet semmit látni, fogászatra is rendszeresen járok, a fogaim rendben vannak. Pár év múlva mellette találtam még egyet de az csak pár mm-es vagy fél cm lehet. Ez a két góc azóta is ott van. Majd 18 éves lehettem, amikor a nyakam bal oldalán tapintottam egy gumót kb. 1-2 cm. Ez a gumó pár éve eltűnt. Viszont észre vettem 4-5 éve, hogy a bal oldali nyirokmirigyem a fülem alatt be van duzzadva. Nem fáj, ezt sem lehet látni szabad szemmel. Félek elmenni orvoshoz...nem tudom hogy mi lehet ez. Azzal biztatom magam, hogy nem rák..mert akkor már nem élnék. Ön szerint mi lehet ez? Előre is köszönöm válaszát.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.09.16. 20:55:01

@Henrietta111: Kedves Henrietta! Ha évek óta ott van, akkor nem rák, emellett viszont nem kell félni az orvosi vizsgálattól, nem fáj, és biztosabbat csak ott lehet mondani a problémájáról.

Henrietta111 2013.09.16. 21:39:54

Kedves Doktor Úr!

Milyen vizsgálattal lehetne megnézni, hogy mik ezek a gumók, ami nem fáj?
Ön szerint akkor egyik sem rák? A megduzzadt nyirokmirigy, elég nagy nem tudom pontosan de lehet 4-5 cm is, de nem látszik és nem fáj.

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: Henrietta

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.09.17. 16:30:31

@Henrietta111: Kedves Henrietta! Nem szerintem egyik problémája sem rák. Először egy sima fül- orr- gégészeti vizsgálatot javaslok, és utána szóba jöhet egy nyaki ultrahang is, ha a vizsgálat alapján nem egyértelmű a helyzet. Nem tartom valószínűnek, hogy 4-5 cm-es legyen a nyirokmirigye, mivel az már egy nagyobb dió mérete, és szabad szemmel nemhogy látható, hanem kifejezetten kidudorodna a nyakából.

roland91 2013.10.07. 16:53:59

Tisztelt Doktor Úr!

Én egy 22 éves fiatalember vagyok, s lassan fél éve megnagyobbodott nyirokcsomó található mindkét fülem alatt . Mivel gondjaim voltak a bölcsességfogaimmal, először erre gyanakodtunk hogy ez okozhatja, így mára már jobb oldat mindkét bölcsességfogamtól megszabadultam. Nyáron kaptam dalacint a fogamra, amely úgy nagyjából 2 hónapra megoldotta gondjaimat, azóta viszont megint éreztem, hogy a rágóizmom jobb oldalt néha megvan dagadva illetve a nyirokcsomóm is tapintható. Ez a duzzanat viszont nem állandó, van hogy 2-3 napig semmi bajom, vagy éppen reggel megvan duzzadva a nap többi részébe meg nem észrevehető. Azóta voltam fül-orr gégésznél aki azt mondta hogy semmi bajom, illetve elküldött egy nyaki lágyrész UH-ra amelynek eredményét leírnám: A pajzsmirigy mindkét lebenye átlagos nagyságú, homogén. Minkét oldalon a II. nyaki régióban 9-15mm-es nagyságú megnagyobbodott nyirokcsomók láthatóak. Mindkét oldalon bal oldali dominanciával submandibularisan 5-10mm-es echoszegény solid képletek figyelhetők meg. (a vizsgálat alatt amúgy éppen elkapott egy megfázás). Azóta még voltam vérvételen, ami kimutatta hogy valami gyulladás van a szervezetembe, de amúgy semmi vészesen nagy eltérés nem volt sehol. Most írt fel megint dalacint a háziorvosom, de úgy érzem, hogy nem nagyon fogja megoldani a problémámat, mert ugyanúgy néha megduzzad a rágóizmom vagy éppen "feszit" a nyirokcsomóm, olykor belenyilal a fülembe rágásnál. Tanácstalan vagyok, hogy mitévő legyek, félek, hogy valami komolyabb probléma lehet a háttérbe, ezért kérem doktor úrt, hogy segítsen, hátha Ön többet tud mondani ezzel kapcsolatba. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Roland

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.10.08. 18:42:08

@roland91: Kedves Roland! Önmagában a kétoldaliság miatt nem hinném, hogy komoly baja lenne. Az egyoldali megnagyobbodás sokkal gyanúsabb, főleg, ha egyfolytában nő. A Dalacint én nem szeretem már egy ideje, a szájsebész barátom szerint nagyon gyakori az ellenállás a baktériumok részéről, ezért nem igazán használom. Inkább csak valami ártalmatlan, csak lassan gyógyuló, zavaró gyulladás lesz ez.

Wiki8612 2013.11.16. 09:08:08

Tisztelt Doktor Úr!

26 éva nő vagyok, a hét elején a nyakam bal oldalán 2, jobb oldalán egy kis göböt tapintottam ki, egyik kisebb, másik picit nagyobb, nem porc tapintás jellegű. Nem fáj, ahogyan hozzáérek, kissé elvándorol az ujjamtól. Lázam nincs, vérképem teljesen negatív, éjjelente néha izzadok, de ez a család több tagjára is jellemző, én is nagyon izzadékony vagyok, mióta az eszemet tudom. Az elmúlt másfél évben fogyókúráztam, ami 14kg mínuszhoz vezetett, az elmúlt 6 hónapban viszon tatrom a kívánt 50kg-om. Orvosom ultrahang vizsgálatot is kért, melyet kedden fognak elvégezni, de megnyugtatott, semmi jel nem utal rosszra, a vérképem és a kitapintott csomók után sem. Pánikbetegségem révén, mégis rettenetesen félek, nem tudok megnyugodni és keveset is alszom emiatt, éjjelente felriadok olyankor érzem az izzadést is.
Torkomon egyébként szerintem slejm mozgását figyeltem meg, pedig a vérsejtsüllyedésem rendben volt. Az igazsághoz az is hozzűtartozik, hogy kicsit több, mint egy hónapja volt egy hangvesztéssel járó betegségem, amire Clarithromycint szedtem, de néha még berekedek kicsit. Múlt héten pedig becscípődött a bal vállamnál az izom, egy hangos reccsenéssel kísérve, amitől balra nehezen tudtam/tudom fordítani a fejem.
Kellene valami rosszra gondolnom? Tudom, hogy a sajár életem keseítem meg az aggódással, de borzasztóan félek!
Segítségét nagyon köszönöm! Tiszteletem.

Wiki8612 2013.11.16. 09:14:49

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves nő vagyok, a hét elején a nyakam bal oldalán 2, jobb oldalán egy kis göböt tapintottam ki, egyik kisebb, másik picit nagyobb, nem porc tapintás jellegű. Nem fáj, ahogyan hozzáérek, kissé elvándorol az ujjamtól. Lázam nincs, vérképem teljesen negatív, éjjelente néha izzadok, de ez a család több tagjára is jellemző, én is nagyon izzadékony vagyok, mióta az eszemet tudom. Az elmúlt másfél évben fogyókúráztam, ami 14kg mínuszhoz vezetett, az elmúlt 6 hónapban viszont tartom a kívánt 50kg-om. Orvosom ultrahang vizsgálatot is kért, melyet kedden fognak elvégezni, de megnyugtatott, semmi jel nem utal rosszra, a vérképem és a kitapintott csomók után sem. Pánikbetegségem révén, mégis rettenetesen félek, nem tudok megnyugodni és keveset is alszom emiatt, éjjelente felriadok olyankor érzem az izzadást is.
Torkomon egyébként szerintem slejm mozgását figyeltem meg, pedig a vérsejtsüllyedésem rendben volt. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy kicsit több, mint egy hónapja volt egy hangvesztéssel járó betegségem, amire Clarithromycint szedtem, de néha még berekedek kicsit. Múlt héten pedig becsípődött a bal vállamnál az izom, egy hangos reccsenéssel kísérve, amitől balra nehezen tudtam/tudom fordítani a fejem.
Kellene valami rosszra gondolnom? Tudom, hogy a saját életem keseítem meg az aggódással, de borzasztóan félek!
Segítségét nagyon köszönöm! Tiszteletem.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.11.17. 16:02:13

@Wiki8612: Kedves Wiki! A leírtak alapján nincs ok az idegeskedésre, teljesen ártalmatlan dolognak tűnik a problémája.

Wiki8612 2013.11.18. 08:49:16

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm válaszát, kicsit megnyugodtam, azóta viszont van némi gombóc érzés a torkomban és a rekedtség is megmaradt! Még mindig nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy nagyobb a baj, mint gondoltam, már az étvágyam sem olyan, mint volt. Ezeket próbálom az idegeskedés számlájára írni. Remélem tényleg nem lesz semmi baj.

Wiki8612 2013.11.19. 18:54:29

Tisztelt Doktor Úr!

Ma meglett a nyaki uh eredménye, idézem az orvos szavait: "se nem komoly, se nem komolytalan". Leírnám a lelet eredményét: A pajzsmirigy lebenyek nem nagyobbak, szerkezetük szabályos. Az isthmus nem szélesebb. A nyaki nagyerek lefutása szabályos. Jobb oldalon az scm. mentén kb. 7mm-es nyirokcsomó látható. A jugulum, retrosternium szabad. A nyálmirigyek területén UH morfológiai eltérés nem differenciálható.

Vélemény: Negatív nyaki UH lelet.

A doktor Úr nem igazán kérdezett semmit, így nem tudom mennyiben fontos a jobb oldali csomó, illetve a bal oldali kettőre az volt a válasza, hogy ilyen kicsi másnak is van.
Ezek szerint már nem kell aggódnom?
Előre is nagyon köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Viktória

Wiki8612 2013.11.20. 20:33:53

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon várom válaszát, mert kezd kikezdeni ez a dolog. Azt mondják semmi baj, de nekem a bal oldali kettő is tűnik akkorának, mint a jobb oldali. Egyébként mi van ha nem szívódik fel? Elfajulhat-e addig, hogy rossz indulatúvá válik?? Mi ilyenkor a jellemző? Teljesen kétségbe vagyok esve! Most akkor nem is néztek meg rendesen? Vagy mit kellene tennem? Kérem, nagyon kérem segítsen! Köszönöm!
Viktória

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.11.20. 21:25:04

@Wiki8612: Kedves Viktória! Ha ennyire megviseli a dolog, akkor valószínüleg az sem fogja megnyugtatni, ha újfent leírom, hogy szerintem nincs nagy baja, és nem is lesz az ultrahanglelet alapján.

Wiki8612 2013.11.21. 06:16:33

Tisztelt Doktor Úr!
Megnyugtatott vele, csak olyan furcsának találtam, hogy a bal oldaliakkal nem foglalkozott! Ez aggaszt! Illetve azt szerettem volna tudni, hogy valaha eltűnnek e ezek, vagy tartós fennmaradásukkal okozhatnak e később problémát! Köszönöm türelmét és válaszát!
Tisztelettel : Viktória

Roland87 2013.11.21. 17:40:13

Tisztelt Doktor úr!
Párom édesapjának (61) szeptember végén fedeztünk fel a nyakán megnagyobodott nyirokcsomókat! El is ment orvoshoz ahol biposziát vettek!a biopszia eredménye: elszarusodó laphám cc metazis! Azóta kiderűlt, hogy van egy rosszindulatú dülmirigydaganata, de a prosztata biopszia nem mutatta ki, hogy abból származik az áttét a nyirokba! mellkasba és hasba is találtak apró nyirokcsomó duzzanatot! Proszatatát kezelik gnrh injekcióval! Most fogunk menni CT és MR vizsgálatra! Nyirokcsomója visszahúzodott kicsit, nem fáj neki! derékfájdalma van du-nra ami egy mezei fájdalom csillapítóval elmúlik 15perc alatt! Egyéb tünet: Éjszakai izzadás, enyhe fogyás! Étvágytalan volt 2 hétig, de mára már étvágya is jó!

Kérdésem: a bipszia tévedhet?
Mi a véleménye a tünetek alapján?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Roland

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.11.22. 15:01:54

@Wiki8612: Lehet, hogy eltűnnek a nyirokcsomók, de lehet, hogy úgy maradnak. De ha úgy is maradnak, Önnek ez hosszú távon semmilyen gondot nem fog okozni, nem rákosodnak el, stb.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.11.22. 15:07:20

@Roland87: Kedves Roland! A biopsza persze tévedhet, de szerintem sajnos egy második, a prosztatától független daganatról lesz szó, emiatt nagy hangsúly van a fül- orr- gégészeti kivizsgáláson. Kell egy teljes körű fej-nyaki kivizsgálás, nem csak képalkotó vizsgálat, hanem endoszkópia is, az orr- és szájgaratot, nyelvgyököt, algaratot, gégét is át kell nézni alaposan. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a nyaktól lefelé is újra kell gondolni a kivizsgálást, tüdőt, vesét, akár más szerveket is ki kell vizsgálni rövid időn belül. A kivizsgáláshoz és a kezeléshez kitartást és sikert kívánok!

Wiki8612 2013.11.22. 16:06:13

Tisztelt Doktor Úr!
Örök hála és köszönet! Minden jót kívánok!
Tisztelettel: Viktória

katkaa2 2013.12.09. 11:53:57

Tisztelt Doktor Úr!
32 éves vagyok és már évek óta meg van dagadva az állam alatti nyaki mirigyem.Életem során nagyon sok gondom volt a mandulámmal,ez a duzzanat is egy komolyabb gyulladás után maradt állandó.Voltam orvosnál mutattam de a gyulladásra fogták.Nem érzem azt hogy nőne bár már így is elég nagy,van amikor megduzzad kicsit van amikor lazábbnak érzem.Kérem nyugtasson meg.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.12.09. 20:08:21

@katkaa2: Kedves Katka! Ezúton megnyugtatom, mert ha régóta ott van, és nem igazán nő, akkor biztos nem daganat.

Nagy Roland1 2013.12.13. 21:09:55

Tisztelt Doktor úr! Párom édesapjának (61) szeptember végén fedeztünk fel a nyakán megnagyobodott nyirokcsomókat! El is ment orvoshoz ahol biposziát vettek!a biopszia eredménye: elszarusodó laphám cc metazis! Azóta kiderűlt, hogy van egy rosszindulatú dülmirigydaganata, de a prosztata biopszia nem mutatta ki, hogy abból származik az áttét a nyirokba! mellkasba és hasba is találtak apró nyirokcsomó duzzanatot! Proszatatát kezelik gnrh injekcióval! Nyirokcsomója visszahúzodott kicsit, nem fáj neki! Az Mr sajnos egy fém fog miatt értékelhetetlen lett, a CT Nyirokcsomot mutatatott a hilusban! Az orvos már limfómára gyanakszik, de mondta hogy szükséges a mellkasban lévő nyirokcsomoból is szövettani minta! Érdekelne a véleménye, mert megjegyzéként mondta a Dr, hogy ha nagyon agresszív volt a prosztata adhatott a nyirokba is áttétet! Egészségileg nagyon jól van, étvágya kitünő, erőléte jó! Kérdésem: a bipszia tévedhet? Mi a véleménye a tünetek alapján? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Roland

kangoo88 2013.12.14. 19:55:52

T. Doktor úr!

24 éves fiatalember vagyok. 13 évesen megdagadtak a nyirokcsomóim az egész testemen. Leginkább a nyakam oldalán, illetve az álkapcsom alatt. De a hónaljam és a lágyékmenti nyirokcsomóim is kitapinthatóak voltak. A nyaki mintavétel pozitív lett, így azonnal műtöttek.
Kivették a legnagyobb duzzanatot a nyakamról, majd töbszöri szövettani vizsgálat után negatív lett az eredmény. Ezt követően 3 évig jártam rendszeres kontrollra, első fél évben heti rendszereséggel vérvétel, illetve 3 majd 6 havonta ultrahang. Három év tünetmentesség után nem kellett járnom. Azt hogy ezt mi okozta mai napig nem tudjuk pontosan. Bakteriális fertőzésre gyanakodtak. Elötte pár héttel megkarmolt többször egy kis macska, ami nem volt mg beoltva. Valami "macskakór" nevű betegségrémlik.

Amiért megkeresem önt az lenne, hogy azóta is az állkapcsom alatti nyirokcsomó a baloldalon meg van duzzadva. 1.5-2 cm maximum. Hol kisebb hol nagyobb.(de ez csak érzésre és ez lehet az aktuális elhelyezkedése miatt is, mert mobilis és lehet ezért érzem hol kisebbnek, hol nagyobbnak.

Évente, félévente csináltatok labor vizsgálatot. A fehérvérsejt számom évek óta minimálisan magasabb felső határnál.A legutóbbi Szeptemberi szerint a monocyta 0.86G/L,illetve 10,20%.

A kérdésem az lenne, mennyire goflalkozzak a jövőben ezzel a nyirokcsomó duzzanattal? Ez örökre ott marad? Nagyobb a valószínüség, hogy rosszindulatú lesz? Időnként, mikor gyakrabban nézegetem elkezdek aggódni. Mikor érdemes orvoshoz fordulni vele?

Időnként felmerülnek bennem aggodalmak ezzel kapcsolatban. Mindig csak annyit mondanak az orvosok, hogy figyeljem és ha nő akkor mnjek vele orvoshoz. De mint mondtam, hol kisebbnek, hol nagyobbnak érzem.

Üdv,

Zoltán

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.12.15. 21:41:36

@Nagy Roland1: Kedves Roland! Feljebb már írtam, hogy lehet áttét is akár a prosztatából, de lehet egy másik daganat is, függetlenül attól, például limfóma, vagy valami fej-nyaki daganat is (pl. gégerák, garatrák, stb.), csak egyelőre nem látni az elsődleges daganatot, csak az áttétet. De a biopszia tévedhet, igen, ez benne van a pakliban, illetve a mellkasi nyirokcsomókat is valóban érdemes lenne megvizsgálni cytológiai vizsgálattal.

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2013.12.15. 21:43:20

@kangoo88: Kedves Zoltán! Ezekre a kérdésekre már mind válaszoltam több beteg esetében is, kérem olvassa át a többi hozzászólást!

GY1986 2013.12.19. 10:53:26

Tisztelt Doktor Úr!
27 éves nő vagyok. Pontosan nem tudom mióta mert csak most vettem észre a nyakamnál bal oldalt egy borsószem nagyságú, nem fájdalmas de teljesen mozdítható nyirokcsomót. Nem tudom mit is jelent pontosan hogy megnagyobbodott, de én nem érzem annak, csak véletlen arra járt a kezem és inkább erőteljesebb nyomásra vehető észre. Egyéb tünetem nincs, gyerekkoromban voltak gondok a manduláimmal, de mostanában náthám vagy egyéb torokproblémám nem volt. Viszont pánikbetegségemből adódóan most eléggé megijedtem, a neten persze a leborzalmasabb dolgokat találtam így szeretném az Ön véleményét kérni hogy mennyire is kell ettől tartanom, jelenthet-e ez nagyobb problémát?
Válaszát előre is köszönöm!

GY1986 2013.12.19. 11:15:24

Hozzászólásomat annyiban pontosítanám hogy nem is igazán a nyakamnál hanem az állam alatt a torkomnál található ez a kis csomó.

albert97 2013.12.21. 18:16:07

Szép Jó napot. Arról szeretnék érdeklődni hogy miért van kb nyár óta egy kisebb nyirokcsomo a fülem mögött ami eleinte nagyobb volt és azóta összement de még mindíg ott van 16 éves vagyok. köszönöm