A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hallójárati tályog

2011.04.18. | drHorváthTamás | 5 komment

Címkék: fül hallójáratgyulladás fertőzéses betegségek betegségekről részletesebben külsőfül hallójárat

A hallójáratban kialakuló tályog a külsőfül-, vagy más néven hallójáratgyulladás speciális esete. A bőr alatti elgennyedés általában nem a gyakoribb, lap szerint terjedő, diffúz fertőzés következménye, hanem legtöbbször körülírt, a hallójáratbemeneti szőrtüszőket érintő gyulladás során jön létre. A tipikus kórokozó a Staphylococcus aureus. Bár elvileg itt is érvényes az, hogy az immunproblémákkal küzdőknél (pl. cukorbetegség) nagyobb eséllyel alakul ki, de simán létrejöhet bárkinél. Én például eddig inkább csak más szempontból egyébként egészséges embereknél láttam ilyet.

A hallójárat tályogos gyulladására a nagyfokú körülírt duzzanat hívhatja fel a figyelmet, ami ráadásul nyomásra rendkívül fáj. Ha a duzzanatra nyomunk, és fluktuál, akkor még inkább gyanús a dolog. Akkor is felmerül a tályog lehetősége, ha hiába kezeljük napok óta a hallójáratgyulladást, a duzzanat csak nem akar javulni. Ha pedig mikroszkóp alatt nyomásra valahonnan genny is megjelenik, akkor teljesen egyértelmű a dolog.

Mint minden tályogos gyulladás esetén, itt sem elég a konzervatív, gyógyszeres kezelés. Sőt, az antibiotikum sem oldja meg önmagában a kérdést, sebészileg kell beavatkozni. Ez helyi érzéstelenítésben egy metszést jelent a hallójárat bőrén, a duzzanat felett. Szerencsére ez a típusú gyulladás a külső harmadban szokott kialakulni, tehát nem nagy ördöngősség ezt a metszést megcsinálni. Ha kiürült a tályogüreg, utána még érdemes ugyanúgy kezelni tovább, mint a sima hallójáratgyulladást, gyakran kell fertőtleníteni a sebet, illetve szárítani sem árt. Aztán magától szépen begyógyul, és az esetleg nagyobb sebzés is simán áthámosodik idővel. Csak hát ez egy kicsit lassabban gyógyul, mint a tályog nélküli gyulladás.

süti beállítások módosítása