A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fültisztítás szívóval: vajon szeretik-e a betegek?

2010.08.07. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: fül fülzsír fültisztítás külsőfül

A webbetegen nemrég kaptam egy olyan kérdést, aminek az egyik sarkalatos pontja az volt, hogy az illető mindenáron el akarja kerülni a szívóval történő fültisztítást, mert anno eléggé megszédült tőle. Igen, ilyen sajnos előfordul. Sőt, elvileg ennél még komolyabb problémák is adódhatnak.

Egyébként nem egy jó élmény, az biztos. Sok betegnél látom, hogy nem rajong érte, hangos, néha kissé fájdalmasabb is, mint a fülmosás. Szerencsére úgy tűnik, hogy annyira nem hangos, hogy halláskárosodást okozzon, legalábbis egy meglehetősen kis betegszámú vizsgálat során ezt állapították meg. De ilyenkor legalább látja az ember, hogy mit csinál, ellentétben a fülmosással, ahol nem. Ráadásul van egy csomó olyan helyzet (erről ITT), amikor nem szerencsés, sőt, esetleg tilos mosni a fület. Ilyenkor pedig marad a szívó.

A European Archives of Oto-Rhino-Laryngology-ban megjelent most egy 164 fő bevonásával végzett tanulmány, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy a betegek hogyan tolerálják és mennyire szeretik a szívóval történő fültisztítást. Hát, mit mondjak, eléggé nem népszerű beavatkozás, ez így a szívó másik oldaláról eléggé meg is lepett. Nekünk, fül- orr- gégészeknek mindenesetre nagy tanulság. Összességében a betegek kevesebb, mint a fele (45%) szerint nem volt semmi gond a szívós módszerrel. 41%-nak lett utána átmeneti szédülése, 34%-nak a beavatkozás alatt is volt (a két csoport átfedhet). 28% zavaróan hangosnak ítélte a szívót, sőt, 11% halláscsökkenést is észlelt emiatt, ami ellentmond a fenti, kis esetszámú vizsgálatnak.

Annyiból kissé csalóka a fenti felsorolás és statisztika, hogy sok, korábban fülműtéten átesett beteg is volt, ahol az ún. nyitott technikás üreggel rendelkezőknél szignifikánsan több volt a probléma. Az egyébként egészséges fülü embereknél csak 1/3 panaszkodott. Mondjuk az is elég sok...

Ez az orvosok számára azt jelzi, hogy még egy ilyen -nekünk- banális beavatkozás során is türelemmel kell lennünk a beteg felé. Ugyanakkor zavaró érzés a dugult fül, sőt, bizonyos helyzetekben muszáj kitisztítani a fület, azért, hogy normálisan lehessen kezelni.

süti beállítások módosítása