a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Kövessen minket!

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

Online könyvtárunk, közösségi könyvjelzőnk a del.icio-us-ön:


web-2-0-delicious_.PNG

 

Fül- orr- gégészettel kapcsolatos képeink a Pinteresten:


pinterest 40x40-2

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Orrpolip kezelése helyi szteroid injekcióval

2010.05.22. | HTamas |

Címkék: orr gyógyszerek fess műtét melléküregek orrpolip

A márciusi Current Allergy and Asthma Reports egyik cikkében felvillantottak egy új orrpolip kezelési lehetőséget: fecskendezzünk szteroidot a polipokba! Ez amúgy nem is egy annyira új terápiás modalitás, többen már többször is nekifutottak ennek a kérdésnek.

De valamiért mégsem terjedt el ez a módszer. Pedig több fontos előnye van a hagyományos kezelési lehetőségekhez képest:

- A műtéttel (FESS műtét) összehasonlítva jóval kevesebb a szövődmény lehetőség, lévén nem invazív beavatkozás, legalábbis csontos struktúrák nem sérülhetnek, elzárt anatómiai terek nem nyílhatnak egybe.
- A konzervatív, tablettás gyógyszeres kezeléssel szemben a szteroid a polipokba való injektálás esetén nem kerül bele a véráramlásba. Ezért ilyen formában nem várható mellékhatás, hiszen a szteroid a polipszövetben felhasználódik.
- Ez az előny ugyan nincs meg a szteroidos orrpsraykkel való összehasonlításban, mivel annak hatóanyaga sem mutatható ki a vérből, viszont egy nagyobb adag szteroid polipba történő fecskendezése feleslegessé teheti az orrspray használatot, vagy legalábbis jóval ritkábban lehet rá szükség.

A fentiek szerint az szteroidinjekció egy mérföldkő lépés lehetne az orrpolip kezelésében. De ez nem így van. Ennek fő okát én a macerásságában látom. Kizártnak tartom, hogy egy igazi, masszív orrpolipózist egyszeri, vagy akár kétszeri szteroidinjekciós kezeléssel annyira rendbe lehessen tenni, mint egy FESS műtéttel, vagy egy alkalmi szteroidkúrával. Ha valakinek teljesen ki vannak töltve az orrjáratai polippal, akkor első körben reálisan csak az elejébe lehet fecskendezni bármit is. Érzéstelenítés, lohasztás, endoszkóp, injekció, dokumentáció (kb. fél-1 óra) x alkalommal, hát ez nem tűnik valami jó programnak. Ha pedig kicsik a polipok, akkor nagy eséllyel elég a szteroidos orrpsray is, nem kell külön injekció.

Szóval szerintem ez nem jó út. Illetve jó út lehetne, ha az egészségügy nagyobb kapacitással bírna, illetve ha a betegek hajlandóak lennének végigcsinálni a számtalan kezelést. Mert ez nem az a "gyorsan adjon valamit, mert hétvégére meg kell gyógyulnom" típusú kezelés. Ja és harmadik kritérium, hogy az injekciók tényleg hatásosak legyenek. Ez elég fontos...

Ha már szteroid injekció:
Mások a próbálkoznak a középfülbe adott szteroiddal, amiről már írtam ITT. Még az sem egy lejátszott meccs, de ahhoz azért nagyobb reményt fűzök, mint az orrpolipok ilyen jellegű kezeléséhez.

(képforrás: Pathologyoutlines.com)