Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

a blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.


A blog írói:


dr. Horváth Tamás

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa


JOGI NYILATKOZAT

Kövessen minket!

Feliratkozás heti szakmai hírlevélre


rss 40x40-2facebook 40x40-2twitter 40x40-2

Fül- orr- gégészettel kapcsolatos képeink a Pinteresten:


facebook 40x40-2

Egyéb


Licensz:

Creative Commons Licenc
Ez a a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.


Partnerünk

az interneten

Hitelesség

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizhetiA blog megfelel az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.


Otolaryngology
Statisztikák:

Free Page Rank ToolCímkék

Címkefelhő

Az akusztikus neurinoma tünetei

2010.04.29. | HTamas | 7 komment

Címkék: fülzúgás halláscsökkenés tinnitus hallóideg akusztikus neurinoma

Az akusztikus neurinoma a VIII-as, hallásért és egyensúlyozásért felelős agyidegen kialakuló jóindulatú daganat. Nem magának az idegsejtnek a tumora, hanem az idegköteget borító, úgynevezett myelinhüvelyt alkotó sejtekből alakul ki. Számos tünetet okozhat, melyek elsősorban az egyre nagyobb teret elfoglaló daganat környezetének nyomás alá kerülése miatt alakulnak ki.

Ezek lehetnek:
- Percepciós halláscsökkenés (leggyakoribb tünet)
- Fülzúgás
- Fülfájás
- Fejfájás
- Egyensúlyzavarok
- Érzészavar az arcon
- Ízérzészavar

Mivel az akusztikus neurinoma gyakorlatilag csak egy oldalon alakul ki, ezért egyoldali percepciós halláscsökkenés és/vagy fülzúgás esetén mindig vizsgálódni kell akusztikus neurinoma irányába is (koponya MRI, BERA)!

Amennyiben kritikus méretet ér el a daganat, akkor a koponyaűri nyomásfokozódás általános jelei, látászavar, hányinger-hányás, aluszékonyság, tudatzavar is felléphet. Azonban ezek önmagukban nem jelentkeznek, a fentiek mindig megelőzik a komolyabb panaszokat. Sőt, általában előbb felismerésre (és kezelésre) kerül a betegség, ezért szerencsére ritkán jut el ebbe a stádiumba.
 

A bejegyzés trackback címe:

http://enthouse.blog.hu/api/trackback/id/tr631958434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

SNora 2010.04.29. 10:33:15

Neurofibromatosis 2-es típusára nem épp a bilaterális acusticus neurinoma (vestibularis schwannoma) a patognomicus?

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2010.04.29. 15:27:04

De igen, és köszönöm a kiegészítést! Valóban, a II-es típusú neurofibromatosisban kétoldali lehet, viiszont szerencsére ez nem egy gyakori betegség. De beletartozik, igaz!

Eddig egyébként csak egy db kétoldali neurinomáról hallottam, pár évvel ezelőtt, míg azoknál a betegeknél, akikkel személyesen is találkoztam (5-6?, konkrétan egyet én találtam), mindenkinél csak egyoldali volt. A Ribári-féle tankönyv úgy fogalmaz, hogy "pár százalékban" fordulhat elő kétoldali betegség, és minden más tankönyv (Neuman, Ballenger) is egyértelműen az egyoldaliságra hívja fel a figyelmet.

Amúgy pedig pont most olvastam ezt az absztraktot: goo.gl/T1UA
Pont idevág, ma jött ki, csak sajnos ehhez nincs hozzáférésem, az absztrakt pedig nem szól az oldaliságról.... :(
Pedig érdekes lenne, mivel 1621 betegről van szó benne!

SNora 2010.05.05. 15:21:11

@HTamas: Valóban egy nagyon izgalmas cikk! 54 betegnek volt a vizsgálatban bilaterális acusticus neurinomája és ha jól értelmezem mindegyiknél igazolták az NF2-t. Ez az acusticus neurinomások 3,4%át jelenti ebben a kohorsz vizsgálatban.

Nóra

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2010.05.05. 19:06:38

@SNora: Köszönöm a pontos adatokat, és a cikket is megkaptam!

Lau82 2014.03.10. 16:02:20

@HTamas:

Kedves Tamás,

Nem tudom, él-e még ez a blog, de érdeklődnék, hogy az akusztikus neurinomát natív Koponya MRI-n is észre lehet venni, ha van? Vagy csak kontrasztanyagoson?
Vagy belső fül MRI kell hozzá? Milyen vizsgálattal lehet kizárni? Milyen tünet teszi gyanússá a kórképet? Köszönöm!

HTamas · http://drhorvathtamas.com/ 2014.03.10. 21:47:56

@Lau82: Kedves Lau82! Kisebb eséllyel, de natív MRi-n is észre lehet venni az akusztikus neurinomát. Vagyis egy kisebb daganatot csak a kontrasztanyagos fog látni. Emellett objektív hallásvizsgálat, BERA segíthet a felismerésben, illetve valamennyire CT is szóba jön. De legjobb az MRI.

Lau82 2014.03.11. 05:09:29

@HTamas: Köszönöm a választ!