A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Seregélyesi Objektív Audiometriai Hétvége

2010.03.06. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül belsőfül audiológia fül orr gégészeti hírek

Lezajlott a 13. Seregélyesi Objektív Audiometriai Hétvége a POTE Fül- Orr- Gégészeti Klinika és a székesfehérvári Szent György Kórház Fül- Orr- Gégészeti Osztályának közös szervezésében. Jó volt ez is, szokás szerint. Két évvel ezelőtt már voltam itt, ami akkor csak a tradíció miatt viselte a Seregélyesi Objektív Audiometriai Hétvége nevet, ugyanis abban az évben Harkányban került megrendezésre. Hogy milyen jó volt már két évvel ezelőtt is, az a következő képből is látszik. Ezen Bakó Péter dr. POTE-s kollégám és barátommal már a vacsorát várjuk. Péter még a kérdéseket boncolgatja, én csak simán örülök az objektív audiometriának...

 


De mi az az objektív audiometria?

Az objektív audiometria a hallásvizsgálatok azon csoportja, amihez nem szükséges a beteg aktív közreműködése. Amit általában simán hallásvizsgálatnak hívunk, az nem ide tartozik, hanem a szubjektív vizsgálatok közé. Azért, mert ott a beteg aktívan részt kell, hogy vegyen a vizsgálatokban, hiszen neki kell jeleznie, hogy hallja-e a hangokat, vagy sem.

Az objektív audiometriához alapvetően három vizsgálati csoport tartozik, ahogy azt Pytel Professzor Úr a bevezető előadásában is ismertette:
- Reflexeken alapuló vizsgálatok (pl. stapedius reflex)
- Akusztikus válaszokon alapuló vizsgálatok (pl. otoacusticus emisszió fajtái)
- Elektromos válaszokon alapuló vizsgálatok (pl. ECoG, BERA, ASSR, stb.)

Az objektív audiometriai vizsgálatok egyrészt a "sima" hallásvizsgálatok mellett pontosabb diagnózis felállítását teszik lehetővé, másrészt segítségükkel olyan helyzetben is tudunk hallásvizsgálatot végezni, mikor a beteg (még) nem kooperál, például az újszülöttek hallásszűrésénél.

A sok előadás közül elfogultság okán csak kettőt emelnék ki:

Feljebb emlegetett és látható Bakó Péter dr. barátom a cochlearis halott régiók lehetséges szerepéről beszélt. A cochlearis halott régiók (Cochlear Dead Regions - CDR) a belsőfül csigájának, azon belül is a Corti szerv egyes szakaszainak, és a hozzájuk tartozó megfelelő hallóidegrostok alulműködő részeit jelentik (belsőfülről, csigáról, Corti szervről részletesebben ITT). A CDR-ek legtöbbször nem kerülnek felismerésre, viszont újabb kutatások szerint sok esetben állhatnak a hangfeldolgozási problémák és a megkésett beszédfejlődés mögött. Az, hogy miért alakulnak ki egyes emberekben a cochlearis halott régiók, azt nem tudni. Mindenesetre egy úgynevezett Threshold Equalizing Noise (TEN) teszttel kimutathatók, Péterék ebben utaznak.

A másik előadás elkövetője Pozsgai Zsolt dr., szombathelyi kollégám-barátom volt, aki az objektív hallásvizsgálatok közül egy újabb módszert mutatott be. Ez az ASSR, azaz a Auditory Steady State Response audiometria. Az ASSR lényege, hogy a beteg agyhullámainak mintázata megváltozik, ha bizonyos frekvenciájú moduláló hangokat adunk a lemérendő frekvenciájú hangok mellé. Megmérhető, hogy mi az a legkisebb hangenergia, ami megváltoztatja az agyhullámokat, így lehet következtetni a hallásküszöbre. Az ASSR az elterjedt BERA-hoz, azaz a hangingerek által kiváltott agytörzsi elektromos potenciálhoz képest több előnnyel is rendelkezik. Például nemcsak 2-4000 Hz-en mérhető vele hallásküszöb, finomabb is a BERA-nal, valamint altatásban még pontosabb a mérés, mint ébrenlétben. Mondjuk hátránya is van: elég hosszadalmas a mérés, majdnem egy óra, így szűrésre valószínüleg nem fog elterjedni.

De a fentieken kívül, többek között volt szó még az újszülött- és gyermekkori hallásszűrésről is, genetikai halláscsökkenésről, auditoros neuropátiáról, cochlearis implantációról, BAHA-ról, szédüléssel járó belsőfül betegségekről is. Aki kolléga még nem járt Seregélyesen, okvetlen menjen el! Jövőre éppen megint Harkányban lesz egyébként. Ott van szauna is, ha az jó pontot jelent esetleg...
 

 

süti beállítások módosítása