A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Kórokozók akut torokgyulladásban

2009.12.04. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyirokcsomó antibiotikum köhögés nyak garat fertőzéses betegségek

 

(kép forrás: Suburban Emergency Management Project)

Az akut torokgyulladás egy-egy extrém kivételtől eltekintve (pl. valaki leforrázza a torkát) gyakorlatilag mindig fertőzés következtében alakul ki. A fertőzést kórokozók hozzák létre, melyek az esetek körülbelül felében vírusok, azon belül is elsősorban adenovírusok, respiratory syncitium vírusok (RSV), illetve ritkán, de előfordulhat parainfluenza vagy influenza vírus is. Egyes vírusfajták (Epstein-Barr, cytomegalovírus, Coxsackie A, herpes, és részben az adenovírus is) speciális klinikai lefolyásúak, és általában a vizsgálati lelet is egyedibb, mint az általános torokgyulladásnál.

A vírusok mellett a másik leggyakoribb kórokozók természetesen a baktériumok. A baktériumok közül az A-csoportú béta-hemolizáló Streptococcusok a leggyakoribbak, valamint Haemophilus Influenzae és Staphylococcus aureus is előfordul. Az utóbbi időben
felmerült, hogy atípusos baktériumok, például Mycoplasma pneumoniae is szintén gyakran okoz torokgyulladást, legalábbis gyakrabban, mint gondolnánk. Ez egy intracelluláris, azaz sejten belül élő kórokozó, és a "hagyományos" torokgyulladásban használt antibiotikumok nem igazán hatnak rá. A Mycoplasma mellett pedig a Chlamydia pneumoniae mint kopatogén, azaz nem önálló, hanem társfertőző kórokozó szerepe is megnőtt.

Előfordulhat az is, hogy nem egy, hanem több kórokozó is egyszerre van jelen, kombinált fertőzés formájában. Ez általában vírus és egyfajta baktérium kombinációját jelenti, ami egy tipikusnak mondható mechanizmus része: vírusfertőzés talaján bakteriális felülfertőződés alakul ki. De olyan kombinált fertőzés is akad, mikor egyszerre több patogén baktérium okozza a gyulladást.

Honnan lehet tudni, hogy baktérium vagy vírus okozza a gyulladást?

Sokszor nehéz eldönteni, de vannak bizonyos jelek, melyek általában bakteriális fertőzésre utalnak. Például ha a beteg lázas, ha a mandulák is érintettek a gyulladásban, illetve ha a nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodottak.
Sőt, a fenti három kritériumot még ki lehet egészíteni egy negyedikkel és ötödikkel is: ha NINCS köhögés és NINCS nátha. Az antibiotikumokat javasolt ezekre az esetekre tartalékolni, nem kell minden esetben azonnal felírni. Viszont mint azt feljebb is írtam, a vírusos fertőzés megágyazhat egy bakteriális fertőzésre is, ezért nem árt még egy sima torokgyulladást is kontrollálni.

(ajánlott irodalom még: 
cikk 1 [2001 - Ann Emerg Med], cikk 2 [2006 - Arch Intern Med])

 

süti beállítások módosítása