A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fontos-e az orrsövényferdülés kardiológiai vonatkozása?

2009.11.30. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orrsövény orrsövény műtét

 

Az orrsövényferdülés befolyásolja a szívműködést?
Elég vad dolognak hangzik, pedig úgy tűnik, befolyásolja. Egy érdekes, pár hónapja az European Archives of Oto-Rhino-Laryngology-ban megjelent 
cikket olvastam tegnap, amelyben a fenti meglepő összefüggést vizsgálták.

A kollégák abból indultak ki, hogy az orrsövényferdülés befolyásolja az orrnyálkahártya működését. Ismert dolog, hiszen a ferde orrsövény kvázi tartós nyálkahártya gyulladást okoz, nyálkahártya duzzanattal, fokozott váladéktermelődéssel. Ez vagy csak simán a csökkent légáramlás révén jön létre, vagy még inkább ha olyan fokú a ferdeség, hogy az orrssövény hozzáér az orr oldalsó falához, vagy valamelyik orrkagylóhoz, és ez mechanikai irritációhoz vezet. Az orrnyálkahártyának van érző, és vegetatív (erek, mirigyek, stb.) beidegzése is. A kutatók azt vizsgálták, hogy a nyálkahártya irritációja indít-e olyan kóros reflexet a nyálkahártya érzőidegén és vegetatív idegein keresztül, mely akár a szívet is érintheti. Hiszen annak is jelentős vegetatív beidegzése van (n. vagus). Az úgynevezett Heart rate variability (HRV) -t vizsgálták, mellyel a szívritmus változását lehet mérni. Kiderült, hogy az orrsövényferdülés, pláne ha az orrsövény hozzáér az orr oldalsó falához, paraszimpatikus aktivitást okoz a szívben, lassíthatja a szívműködést.

Jó lett volna, ha meg lehetett volna mérni a HRV-t a ferde orrsövényű betegekben nyálkahártya lohasztás után is. Persze azzal az a probléma, hogy a lohasztó szerek általában befolyásolják a szívműködést, hiszen érösszehúzok. Esetleg a szteroidos orrspray jöhetne még szóba, bár kontakt mechanikai irritációnál az meg már szinte semmit nem ér.


Mindenesetre azt gondolom, hogy az orrsövényferdülés ezen kardiológiai vonatkozásának óriási jelentősége nincs, inkább csak egy újabb bizonyíték, hogy a szervezetben egy adott helyen lévő eltérés más, távolabbi szervek működésére is kihathat. Nem hiszem, hogy egy orrsövényműtét érdemi szívfunkció-javító hatással bírna.

Egyébként egyszerűsített formában még egy olyat lehet tenni, hogy műtét előtt és után is regisztrálni a betegek pulzusát. Sajnos Holter monitort nem lehet mindenkire csak ezért felaggatni, hogy rendes EKG-t nézzünk, de ez kivitelezhető.

 

süti beállítások módosítása