a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Kövessen minket!

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

Online könyvtárunk, közösségi könyvjelzőnk a del.icio-us-ön:


web-2-0-delicious_.PNG

 

Fül- orr- gégészettel kapcsolatos képeink a Pinteresten:


pinterest 40x40-2

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Csontállomány gyulladása idült melléküreg gyulladásban

2009.11.10. | HTamas |

Címkék: orr fess műtét arcüreg melléküregek rostasejt orrpolip melléküreggyulladás idült

 

Az idült melléküreg gyulladásról (krónikus rhinosinusitis) már többször esett szó. Ebben a betegségben nemcsak a nyálkahártya van folyamatosan gyulladásos állapotban, hanem az alatta elhelyezkedő csontos állomány, azaz a melléküregek falai is. Ennek előfordulási arányát egy az American Journal of Rhinology-ban, 2006-ban megjelent cikk 36-53%-ra teszi a műtét során eltávolított anyag szövettani vizsgálata és a radiológiai (melléküreg CT) lelet alapján.
 
Ráadásul már több tanulmány is kimutatta, hogy műtétet követően a csontok gyulladásos állapota még kifejezettebb lett. Például tavaly szintén az American Journal of Rhinology-ban jelent meg az a 25 beteg alapján készült felmérés, mely szerint a rostarendszer csontos falának állománya az operált betegek esetében jóval fellazultabb, csökkent denzitású volt mind az egészséges kontroll csoporthoz, mind a beteg, de még műtét előtt álló csoporthoz képest, és a csontújdonképződés miatt a műtéte(ke)n már túlesett betegek arcüregének térfogatát egyértelműen kisebbnek mérték a többi csoporttal összehasonlítva.
 
Tegnap pedig a European Archives of Oto-Rhino-Laryngologyban jelent meg egy cikk, mely a hasonló eredményről számolt be orrpolipos betegek esetén is: a 82 betegen végzett vizsgálat során kiderült, hogy az első műtéten átesett betegeknél 30%-ban, míg a többedik műtéten átesett betegeknél 87,5%-ban volt szövettanilag kimutatható csontos állomány gyulladás.
 
Miután olvastam ezt a cikket, továbbadtam twitteren. Szerencsére mások is érdekesnek találták, sőt, egyik amerikai kolléga még a saját tapasztalatait is hozzáfűzte: szerinte az úgynevezett shaver-technikával végzett műtét után még inkább észlelhető a csont gyulladása annak ellenére, hogy shaverrel sokkal könnyebben és elvileg atraumatikusabban, tehát kevesebb szöveti sérüléssel lehet dolgozni. A pontos okot nem tudtuk tisztázni, de véleményem szerint a fokozott csontújdonképződés és a nem megfelelő nyálkahártya regeneráció túl sok nyitott csontfelszínhez vezet ebben az esetben, és ez okozhatja a kifejezett csontgyulladást.