A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Alváshiány és Alzheimer megbetegedés

2009.10.30. | drHorváthTamás | komment

Címkék: alvás alvászavar obstruktív alvási apnoe alzheimer betegség

Ismét kaptam közzétételre egy bejegyzést dr. Horváth Róberttől, alvászavar témában. Úgy néz ki, a következőkben Horváth dr. állandó jellegű tettestárs lesz itt a blogon, saját maga fogja írni ide a bejegyzéseket, nem én fogom tolmácsolni őket. Hogy éppen melyik Horváth írt, az ha más nem, a témából úgyis látható lesz...
 
"Egy új tanulmány elsőként szolgáltatott adatokat arról, hogy a krónikus alváshiány vélhetően Alzheimer kór kialakulásához vezethet. A kutatók a béta-amiloid (egy fehérje töredék) szintjét vizsgálták egerek központi idegrendszerében. A tanulmány megállapította, hogy a béta-amiloid felszaporodása az agyban összefügg az Alzheimer kór kezdetével, a kisérlet alapjául szolgáló egerek genetikailag hajlamosak voltak az Alzheimer kórra. Az eredmények azt mutatták, hogy a béta-amiloid szint arányos az éberségi szinttel. A béta-amiloid szint magasabb volt éjszaka, amikor az egerek aktivak voltak, és alacsonyabb napközben, mikor többnyire aludtak. A tanulmány azt is megállapította, hogy az agy béta-amiloid szintje krónikus alvásmegvonáskor is megemelkedett. Ennek mértéke egereken 25%-os volt. Dr. David M. Holtzman kiemelte, hogy az alvászavarok kezelése nemcsak az akut következmények miatt fontos, hanem az agyra gyakorolt potenciális késői károsító hatás miatt is. A kutatók eredményei szerint a béta-amiloid szint akkor is megemelkedett, ha orexint adtak az egereknek, és lecsökkent, ha orexint receptor blokkoló szert kaptak. Az orexin (régebbi nevén hypocretin) egy fehérje, mely az alvás-ébrenlét ciklust szabályozásában vesz részt. Holtzman véleménye szerint az orexinnek szerepe lehet a jövőben esetleg az Alzheimer kór kezelésében is. Egy tanulmány szerint narkolepsziás betegekben az orexin szint jelentősen csökkent. A narkolepszia egyik fontos jellemzője a nagyfokú nappali alváskényszer.
 
Új adatok szerint Alzheimer betegségben az obstruktív alvási apnoe CPAP kezelése lassíthatja a szellemi hanyatlást. Az alvási apnoe leggyakoribb középkorban és idősebb korban, az Alzheimer betegség tünetei rendszerint a 60. életév után jelennek meg. Törekedjünk tehát a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra!"

 

süti beállítások módosítása