A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A krónikus középfül gyulladás és az elhízás lehetséges ördögi köre

2009.10.29. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül halláscsökkenés arcideg gyermek fül orr gégészet középfül orrgarat középfülgyulladás krónikus chorda tympani

Egy érdekes cikk jelent meg az ehavi Current Allergy and Asthma Reports-ban. A gyermekkori elhízást és a középfül gyulladást hozták összefüggésbe, mely kapcsolat ráadásul a cikk szerint egyfajta ördögi kör formát is ölt. Így néz ki szerintük ez az ördögi kör:

 
 
 
Ez az ábra azért némi magyarázatra szorul.
 
Az első, az elhízástól a középfül gyulladásig tartó szakasz talán a laikusok számára is könnyebben érthető. Az elhízás hajlamosít a refluxra, rekeszizom és nyelőcső záróizom elhelyezkedési és egyéb problémák miatt. A reflux során pedig akár még az orrgarat is megmaródhat, ami helyben gyulladást okoz, mely az ott található fülkürtön át a középfülre is kihat. Ez sima ügynek néz ki. A refluxon kívül az elhízás viszont direkt módon is a középfül gyulladás irányába hat, méghozzá kóros citokin, azaz szabályozó fehérje termelés folytán, mely hajlamossá teheti a szervezetünket krónikus gyulladásos állapotok kialakulására.
 
De hogy jutunk vissza a krónikus középfül gyulladástól az elhízásig? Hogyan kerül ide az ízérzés?
 
A középfülön halad át az arcideghez csatlakozó ún. chorda tympani nevű ideg, ami az ízérzésért felelős idegcsoport, és a nyelvtől szállítja az ingerületet a központi idegrendszerbe. A chorda tympani rossz működése, például sérülése, az ízérzés elvesztéséhez vezet. A rossz működés pedig felléphet krónikus gyulladás következtében, legalábbis legutoljára brazil fül- orr- gégészek is ezt írták le. Amennyiben az ízérzés nem megfelelő, az oka lehet a fokozott táplálékbevitelnek, az elhízásnak.
 
Tehát így zárul a kör. Nyilván nem lehet minden esetben kimondani, hogy ez a működő mechanizmus, sőt, de adott esetben akár el is képzelhető.

süti beállítások módosítása