A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Gyulladásgátlás, láz- és fájdalomcsillapítás a fül- orr- gégészetben

2009.05.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül gyógyszerek garat gyulladásgátlás láz és fájdalomcsillapítás

 

A fül- orr- gégészeti betegségek gerincét a gyulladásos megbetegedések alkotják, melyek oka legtöbbször fertőzés. Általában jellegzetes látható jelekkel, és nagyon kevés kivételtől eltekintve panaszokkal is járnak. Fájdalom szinte mindig jelen van, de fertőzéseknél a láz is gyakori. Ezeket a panaszokat gyógyszerekkel jól lehet mérsékelni. A gyógyszeres gyulladáscsökkentés pillérei az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők, amik különböző hatással bírnak:
- gyulladáscsökkentés
- fájdalomcsillapítás
- lázcsillapítás

Manapság rengeteg különféle olyan gyógyszer kapható, ami nem-szteroid gyulladáscsökkentőt, vagy valamilyen ilyen gyógyszerkombinációt tartalmaz. Az, hogy mikor melyiket javasoljuk, a beteg konkrét panaszain és a vizsgálati leleten múlik. Komolyabb látható eltérés mellett előtérbe kerül a gyulladásgátlás, enyhébb esetben elég lehet a fájdalom- és lázcsillapítás. Emellett a gyógyszerek lehetséges mellékhatásait is figyelembe kell venni. Szintén fontos, hogy a feljebb említett 3 hatás eltérően kombinálódik az egyes gyógyszerekben.

Erős gyulladáscsökkentőnek számít a diclofenac (Cataflam, Flector), illetve az ibuprofen (Advil, Algoflex, Nurofen). A noraminphenazon (Algopyrin, Demalgon) kevésbé erős gyulladáscsökkentő, de kiváló fájdalom. és lázcsillapító. Még kevésbé erős hatású a paracetamol (Coldrex, Neocitran, Rubophen), a szalicilátok (Aspirin, Kalmopyrin), és a nifluminsav (Donalgin), de összességében ezek mellékhatásprofilja is jobb. A sor természetesen nem teljes, de talán ezek a leggyakoribb gyógyszerek.

Kiemelendő az aspirin szerepe: Kiderült, hogy a véralvadásgátló hatása erősebb a gyulladásgátló hatásánál, ezért elsődlegesen ma már inkább a kardiológiában, belgyógyászatban használjuk. A fokozott vérzésveszély miatt például műtét előtt fontos tudni, hogy a beteg szedett-e a közelmúltban aspirint!
 

 

süti beállítások módosítása